måndag 25 oktober 2010

Andas in, andas ut och slaaaapna av

Okej, vad är det med oss människor att vi promt måste dra allting till sin spets och extrem?

Idag kan man läsa på DN om en dansk kärnfamilj som äter "hälsoshaker" till frukost, uteslutit socker (om de jämför med kokain) ur sin kost, löptränar varje dag (hela familjen) och skickar med hembakta muffins och naturgodis till barnen när de ska på kalas. Avspänt!

Som träningsentusiast har jag naturligtvis inget mot fysisk aktivitet och sund kost, men de där danskarna känns väldans skitnödiga. Kan inte folk bara ta det lite soft och njuta av sin träning och äta en hyfsat bra kost? Framförallt stör jag mig nå grunjävulskt på detta överdrivna fokus på kosten, som är typ 1% av "må bra"-ekvationen, där fysiska-, mentala- och sociala aktiviteter står för de övriga 99%!

På andra sidan skala då? Jo, DN rapporterar att marijuana med stor sannolikhet blir lagligt i Kalifornien efter folkomröstningen 2 november. Inte för att jag tycker extra illa om gräs som drog (snarare tvärtom, är betydligt mer bekymrad över mänsklighetens alkoholkonsumtion), men vi människor behöver knappast fri tillgång till ännu en skadlig drog (till skillnad från endorfiner) :-/

söndag 24 oktober 2010

Säljes: Volvo 850 -94

Nu säljer jag min ögonsten till bil, Grönwald. Nybesiktad, nyrenoverad och i fint skick. Ta chansen att köpa mer än en bil. Grönwald är en upplevelse och en livsstil. 35000mil, sommar- och vinterdäck.

Säljes för högstbjudande!


Ständigt denne Grönwald

Nu har banne mig Grönwald satt sin sista potatis. I torsdags fick jag honom besiktad (med viss möda) med avsikten att sälja åbäket så snart som möjligt. Igår åkte jag och syster Ängsås d.ä. ner till Uppsala i honom för att fira min mors 60-årsdag. Idag skulle vi skjutsa mamma till Gränby köpcentrum för lite shopping innan vi begav oss upp till Falun igen. När jag vred om nyckeln för att starta Grönwald så krystade han till en halv sekund och sen var han helt död. Mamma som stod utanför såg lite rök som pyrde ut från motorutrymmet och när jag öppnade motorhuven luktade det elbrand och det stod ganska klart att startmotorn brunnit. Ridå!

Min första tanke var "nu skiter jag i Grönwald, han får gå till skroten bums!". Efter att jag lugnat mig lite insåg jag att det nog är enklast att byta startmotor och sälja honom i körbart skick. En ny startmotor kostar 799kr på Biltema och tar enligt min far knappt en timme att byta, så nu är det bara att dra på sig mekoverallen och krypa under Grönwald igen. Men nu är det sista gången...

fredag 22 oktober 2010

Avkoppling i flytande form

I morse var jag på floating för andra gången i mitt liv. Fick det som födelsedagspresent av syster Ängsås d.ä. och provade för första gången för knappt en månad sen. Bestämde mig efter första gången att gå och flyta regelbundet under hösten. Det är verkligen en effektiv avslappningsform eftersom alla grundläggande intryck försvinner. Man ligger bara där helt viktlös, i totalt mörker och tystnad.


När det är mycket att göra gäller det verkligen att koppla av rejält de gånger man får tillfälle att göra det!

torsdag 21 oktober 2010

Allsidig specialisering...

... bra eller anus?

Ännu ett fiasko...

... med Grönwald inblandad :-(

Han ska besiktas och jag hade fått en återbudstid per sms igår. Man ska svara med texten "BOKA" på Bilprovningens sms, vilket jag gjorde. Väl framme på Bilprovningen kl 08:20 idag fick jag veta att man även ska få ett bekräftelse-sms när man bokat. Bra att veta när man kört till andra sidan stan. Grr!

onsdag 20 oktober 2010

Musikhumor

Det var länge sedan jag hade något musikinslag här på bloggen. Idag har jag dock snubblat över två musikaliska humorinslag som jag vill dela med mig av. Jag vet inte vilket som är mest tragikomiskt, att typ alla stora hits de senaste 40 åren bestått av samma fyra ackord eller att Deep Purple's gitarrist Ritchie Blackmore gör covers på Nordman-låtar tillsammans med sin fru...?tisdag 19 oktober 2010

Optimal träningsålder

Fler försvenskningar av utrikiska grafer...

Under uppväxten är kroppen som mest mottaglig för olika typer av träning under flera olika utvecklingsfaser. Ges träning för dessa kvalitéer och förmågor störst fokus under dessa perioder kan man ofta nå väldigt goda och bestående resultat som en idrottare sedan har nytta av resten av sitt liv, både för idrottsprestationer och hälsa. Som tur är kan man förstås träna många av dessa förmågor senare i livet, men resultaten blir tyvärr inte lika omfattande.

Puberteten, eller den maximala tillväxttakten (MTT), är den kanske viktigaste referenspunkt som styr när olika typer av fysiska anpassningar som snabbhet, styrka och syreupptag är som mest träningsbara. Blocken i graferna som representerar de olika förmågorna är lagda, så gott det går, så att de stämmer överens med den ålder då de bör tränas.


måndag 18 oktober 2010

Vissa förbund har kommit lite längre...

... i arbetet med utvecklingstrappa och LTAD för sin idrott. Jag blev genuint glad när jag såg det där videoklippet, bara att hoppas att det efterlevs också!

söndag 17 oktober 2010

En bild säger mer än tusen ord...?

Den senaste tiden har jag arbetat intensivt med en "elitplan" för svenska cykelförbundet. Man kan se det som en översikt över hur cykelsporten är uppbyggd, hur tävlingar går till, vad som krävs av cyklisterna, vilken prestationsförmåga cyklister har och hur vägen från nybörjare till världsmästare ser ut. Bland annat har jag gjort svenska versioner av bilder och grafer som andra cykel- och idrottsförbund skapat.

Först ut är den kanadensiska modellen för idrottslig utveckling från födsel till världstoppen inom en idrott. Denna har fått namnet "Long Term Athlete Development" och översattes av RF förra året, men måste anpassas till varje idrott eftersom alla idrotter har lite olika krav, särskilt när idrottaren blir äldre och kommer upp på högre prestationsnivåer. Det här är egentligen inga nyheter, men det kanadensarna (framförallt ditflyttade ryssen Istvan Balyi) gjort bra är att sätta ihop det hela till ett system med namn på varje utvecklingsfas och vad som är viktigt att träna under den fasen.


I och med arbetet med elitplanen har jag insett att det är få idrotter, om någon, som inom ramen för en idrott kan erbjuda så olika typer av idrottande. Från sprint (200m på bana) till extrem uthållighet (Tour de France), tävlande i lag (4000m lagförföljelse) och individuellt (tempo), taktiskt enkel (tempo) och taktiskt avancerat (linjelopp), tekniskt enkelt (landsväg) och tekniskt avancerat (BMX) osv. Snubblade över en schematisk skiss över cykelsportens olika discipliner och deras karaktärer som jag översatte och justerade lite.


Jag förutsätter att ALLA cyklister är bekanta med vad "Quadrant Analysis" är... eller? Okej, det är rätt nördigt, men det är faktiskt ett väldigt bra sätt att beskriva kraven som ställs på en cyklist. Det grafen nedan kan användas för att beskriva är vilka krafter och rörelsehastigheter som en cyklist utsätter sig för under ett träningspass eller lopp. Enkelt uttryckt är den effektutveckling en cyklist producerar summan av kraften på pedalen x kadensen. En given effekt kan alltså produceras antingen med hög kraft och låg kadens eller låg kraft och hög kadens. Har man en effektmätare på cykeln under ett lopp och den sparar data varje sekund får man 3600 datapunkter på en time med effekt och kadens, som bildar en "träffbild" (ungefär som en hagelsvärm grafen.
I den här grafen över kraft och rörelsehastighet har man dragit en linje som representerar den kraft x kadens som ger effektutvecklingen vid mjölksyratröskeln. Sedan delar man även in grafen i fyra områden genom att dra en horisontal och lodrät linje genom den punkt på "tröskellinjen" som motsvarar den kadens cyklisten naturligt väljer vid tröskel. Då får man fyra områden som representera cykling med hög effekt och hög kadens (I), hög effekt och låg kadens (II), låg effekt och låg kadens (III) och låg effekt och hög kadens (IV).

Olika typer av discipliner ger ganska olika träffbilder, t.ex. landsvägstempo som ger en väldigt kompakt träffbild kring punkten där den horisontala och lodräta linjen skär tröskellinjen eller MTB XC som ger en mycket vidare träffbild med mycket punkter i kvadrat II.

För att träna upp sin prestationsförmåga i en given disciplin behöver man alltså inte bara träna lagom hårt genom att hitta optimal blandning mellan volym och intensitet, man behöver även tänka på att träna med rätt krafter och rörelsehastigheter eftersom det är de kanske starkaste stimulit för rörelseekonomi och styrka, vilket är två saker som man fortfarande kan förbättra i stor utsträckning långt upp i åldrarna...

lördag 16 oktober 2010

Tät slutstrid

Efter ett pass på rullskidorna i höstsolen begav jag mig upp till Lugnet för att hinna se sista klassen vid premiären av årets Cykelcrosscup. Prestigeklassen bjöd på bra racing, särskilt från tätkvartetten Jens, Emil, Magnus och Mattias. De höll nerv i tävlingen hela vägen med attacker och en hel del "katt och råtta"-lek som avslutades med en mäktig spurt där Jens besegrade Emil. Innan loppet hade jag tippat Emil som segrare eftersom han är i bra form och så sent som förra helgen var 6:a i världens kanske mest prestigefyllda MTB-tävling utanför världscupen, Roc d'Azur. Som tävlingen utvecklades idag såg det ut som att Jens vann tack vare bättre crossteknik (som är ganska annorlunda än MTB) toppat med sin sedvanliga förmåga att kunna plocka ut allt i precis rätt tillfälle under loppet.

Greger Lissollas fångade känslan i spurten riktigt bra...... och även någon knasig crosssupporter som förirrat sig ut på banan ;-)

fredag 15 oktober 2010

Första snön

Lyfte blicken från arbetet på dataskärmen ett ögonblick och kunde konstatera att det snöade ute... 15 oktober känns ändå rätt lagom :-)

It's a great way to stay in shapeMannen i klippet är en s.k. MAMIL, en kategori människor som jag själv numera tillhör. Tack Smålands Cykelförbund och Mattias Thyr för denna upplysning ;-)

onsdag 13 oktober 2010

Himlen runt hörnet

Igår var ju ut och tog ett lunchpass löpning. Sprang ut till Källviksbacken, Faluns mindre kända skidanläggning. Det är riktigt fin terräng där borta, med hyfsat mycket höjdmeter och massvis med fina stigar. Det är faktiskt lite av en ny upptäckt för mig eftersom jag nästa aldrig är där och springer eller cyklar, trots att jag bara bor ett par kilometer bort. Exempelvis finns det en "North Shore"-bana mitt ute i skogen och flera nedfarter som jag måste testa med hojen. Rekade även en XC-bana som jag tror lätt skulle kunna hålla internationell klass om man jobbade lite med den...

Nu är det ungefär ett år sedan både min morfar och mormor dog inom loppet av knappt två månader. Här om dagen var jag hos guldsmeden och hämtade en förlovningsring jag ärvt efter morfar. Jag var tvungen att krympa den till min storlek eftersom morfar var ju en kraftkarl av den gamla skolan och den här ringen som suttit på hans ringfinger satt riktigt löst t.o.m. på mina tummar. Det blev i alla fall jättebra och minnestexten inne i ringen förändrades inte något alls :-)


måndag 11 oktober 2010

Måluppfyllelse


Jag köpte GB's låda med klassiker för ungefär en månad sen och hade som mål att äta en glass per kväll tills den var slut. Tyvärr nådde jag inte mitt mål eftersom den tog slut ikväll först och då har jag ätit två glassar vissa kvällar och denna afton bjöd jag dessutom bort en glass. Jag är gräsänkling och fick sällskap av Isak till veckans TV-händelse, Lite Sällskap på Kanal 5. Normalt sett ser jag detta fantastiska program med syster Ängsås d.ä. men hon är på älgjakt och har mms'at bilder på älglik hela dagen...

Posted by ShoZu

tisdag 5 oktober 2010

Volvo

Ett träningsmedel för cyklister som inte är lika vanlig att folk har hemma jämfört med sina kusiner trainern och testcykeln är rullen.

Rullen är nog en av de bästa träningsinvesteringar man kan göra som cyklist, åtminstone sett till träningseffekt/krona. Dels för att de är billiga men även för att de inte sliter på ramen eftersom den inte sitter fastspänd som i en trainer.

Träning på rulle är specifik balansträning för cykel. I princip är det som att cykla på en lång planka som du inte får cykla av och som även gör att du är lite mer instabil än ute på vanlig väg. Det kan vara lite svårt första gången man ska cykla på rulle, men de flesta lär sig rätt snabbt. Lär du dig att cykla bra på rulle blir du med största sannolikhet lite säkrare i klungan, där det är viktigt att hålla en rak linje och inte vingla omkring.


När man kör på rulle får man även väldigt direkt feedback på om man har lite slarvigt rundtramp eftersom man annars börjar gunga fram och tillbaka på rullen. Detta blir svårare och svårare ju högre kadens du håller. Men trots det (eller kanske tack vare den feedbacken) är rullen framförallt bra på att förbättra förmågan att trampa snabbt, eftersom vikten på dina fälgar och där i princip är det enda motståndet. Även om man sällan använder så höga kadenser när man tävlar så är det bra att höja taket i kadensspektrumet. Din maxkadens är sällan en begränsning när du är pigg men när man blir trött i slutet av en tävling sjunker din maxkadensen, p.g.a. trötthet i nervsystem och muskler, och kan helt plötsligt bli så låg att det påverkar prestationsförmågan. Att producera hög effektutveckling över längre perioder lider normalt sett mer av en för hög jämfört med en för låg kadens. Att lära sig producera hög effekt (upp till strax över tröskel) med en hög kadens gör även att du blir bättre på att producera mycket effekt vid dina mer vanliga kadenser.

Det finns lite olika övningar man kan göra på rullen, utöver att köra vanliga intervaller, som påskyndar förbättringen av balans, rundtramp och spinn.


Vill du inte köra hela passet på rulle kan du värma upp eller varva ned på rullen, men köra resten av passet ute eller på trainer/testcykel.

lördag 2 oktober 2010

Spansk cykelsport?

Nu duggar det tätt för spanjorerna!

På ungefär två veckor har följande spanjorer torskat för doping:

1. Alberto Contador, Clenbuterol
2. Ezequiel Mosquera, hydroxyethyl stärkelse
3. David Garcia, hydroxyethyl stärkelse
4. Oscar Sevilla, hydroxyethyl stärkelse
5. Margarita Fullana, EPO

Man undrar ju lite stilla, hur tänker de? Spanien har de senaste åren seglat upp som helt överlägsen ledare på nationerna världsranking. Många har funderat och spekulerat i om det kan vara så att det bara är spanjorerna som inte riktigt har fattat att den dopingkultur som funnits inom proffscykling MÅSTE förändras. Man hoppas ju att detta kan vara början till en förändring... sent skall syndarna vakna!

VM-brons till Emma

Emma Johansson tog precis brons på linjeloppet efter en bra spurt, men vilken trängning Marianne Vos gjorde i spurten. Där snuvade hon nog Emma på ett VM-guld. Det är verkligen gränsfall om det borde varit en diskning på Vos. Nu blev det ju inte så och att bli uppgraderad till silver är å andra sidan en klen tröst i sammanhanget när det handlar om chansen till ett guld!

Dessutom hade nog blivit en 4-5:e plats för Emma om inte Marianne dragit igång en sån långspurt som gjorde att hon, Emma och Bronzini (hörs ju nästan på namnet vilken placering världsmästarinnan borde haft) kunde passera Cooke och Arndt på upploppet...

En annan insats som jag tycker är lite cool är Jeannie Longo-Ciprelli, som vid 52års ålder spurtar in som 12:a. Jag vet inte varför, men jag har någon märklig fascination av människor som lyckas inom elitidrott vid ovanligt hög ålder. Det kanske inger lite hopp om framtiden ;-)

Hur som helst är det bara att lyfta på hatten för Emma som återigen gör en riktigt bra insats på ett stort mästerskap!

All publicitet...

... är bra publicitet! Man antar att det är så Selle Italia och Sidi har resonerat när de väljer att låta sina reklamfilmer med Alberto Contador rulla nu under VM-sändningarna...?