onsdag 30 juni 2010

Lack och läder

Ikväll simmade jag för första gången ute i en sjö iförd en våtdräkt. Premiären gick av stapeln ute på Roxnäs Udde lite utanför Falun. Jag ska ju simma Vanbro om en och en halv vecka och tänkte det kunde vara dags att testa...


Var och hämtade min nya Sailfish Attack våtdräkt hos Henrik på Triathleten.se idag. Det var kanske inte de mest ideala förhållandena för simning utomhus idag eftersom det blåste rätt mycket och gick rätt stora vågor (bryggan slingrade sig som en orm och det var nära att jag trillade på den när jag skulle ta mig in till land igen efteråt), så jag fick några rejäla kallsupar.

Plaskade runt i en knapp halvtimme och simmade totalt 1530m. Hur vet jag detta? Jo, jag testade ett knep som en av mina klienter berättade om här om dagen, att ha en GPS under simmössan. Min lilla Garmin Edge 500 passade perfekt där under och höll koll på hur långt jag simmade.

Har hört att många tycker det är lite obehagligt att simma i mörkt vatten, men jag tyckte nästan det var lite mysigt och simmar ju hellre långa sträckor ute i en sjö än fram och tillbaka i en pool.

Koll på grejerna...

Som förbundskapten för mountainbike har jag inte bara cross country och långlopp, som jag själv främst har pysslat med, att ta hand om, utan även downhill och 4X.

Sverige är väl ingen direkt stormakt i dessa discipliner heller. Men med tanke på att nästan hela svensk eliten består av killar födda på 90-talet så kan man ju lugnt säga att framtiden ligger för oss. Jag har de senaste dagarna roddat en hel del i utförsåkningsrelaterade saker med landslaget. EM i downhill går i norska Hafjell 4-7 augisti och sen kommer vi ha ett läger i Åre dagarna efteråt, där även 4X-killarna kommer vara med. Ska bli väldigt roligt att få förkovra sig lite i den här delen av sporten igen efter en längre tids frånvaro... sist jag körde en downhilltävling var 1995 :-)

Snubblade på det här klippet nu ikväll och det innehåller bildbevis på två av våra svenska åkares skicklighet. Kika från 3:50min in i klippet om ni bara vill se de svenska pöjkarna...

Dropbox

När jag ändå är i "hemsiderekommenderartagen"...


Dropbox gör att man synkar filer mellan flera olika datorer så att man alltid har den senaste versionen att tillgå oavsett vilken dator man sitter vid.

Jag har faktiskt bestämt mig för att gå över till "andra sidan"... datormässigt det vill säga. Snart är det bara äpplen som står för min datoriserade del av livet. För några dagar sen beställde jag en iPhone 4 och så fort jag får tid så ska jag gå ner på stan och köpa mig en MacBook Pro, har dock inte helt bestämt mig för om det blir en 13" eller 15". Blir i alla fall jävligt smidigt att använda Dropbox under "inkörningsperioden" när jag säkert kommer att behöva jobba med båda datorerna paralellt i viss mån.

tisdag 29 juni 2010

Styrkeövningar

Idag råkade jag återupptäcka en väldigt bra sida på nätet som jag helt glömt bort. På www.styrkeprogrammet.se finns instruktioner för mängder av styrkeövningar, allt med videoklipp som visar hur det går till i praktiken. Man kan skapa egna träningsprogram genom att plocka ihop just de övningar man vill köra och även dela med sig av dem till sina kompisar.

Och det bästa av allt, det är gratis att bli medlem och få tillgång till allt detta...


Jag passade naturligtvis på att skapa ett enkelt bålstyrkeprogram för cyklister som tränar hela bålkorsetten och kan genomföras i princip var som helst.

söndag 27 juni 2010

Frank the tank

Min hovleverantör av filmtips rapporterar idag om att "Old school" visas på Kanal 5 kl 21:00 ikväll. Vill man se grabbhumor i absolut världsklass skall man bänka sig!

Frank the tank, Frank the tank, Frank the tank, Frank the tank, Frank the tank!

Paris-Robert

Utöver min lilla förbundskaptenstjänst på 25% har jag även under juni, juli och augusti fått i uppdrag av Svenska Cykelförbundet att sno ihop en elitplan där saker som grenprofil, kapacitetsprofil, utvecklingstrappa och träningskoncept ska finnas med.

Igår när jag satt och gick i genom det material som redan finns gjorde jag en ytterst beklämmande upptäckt. Bland exemplen på ProTour-lopp fann jag tävlingen Paris-Robert. Alltså va fan... det är inte ok!


lördag 26 juni 2010

Säsongsdebut och säsongsavslutning

Igår gjorde jag säsongsdebut i samband med SM-linjet på Sollerön. Eftersom formen är oväntat bra så jag hade goda förhoppningar om att komma runt tävlingen, i bästa fall t.o.m. i gruppen som skulle göra upp om segern (för att förhoppningsvis kunna assistera någon lagkamrat i CykelCity till ett SM-tecken). Det som jag bedömde som det största hotet mot detta skulle också visa sig vara det som jag tror sänkte mig, "dynamiken i en tävlingsklunga", med upprepade accelerationer och hårdkörning med rätt lugn körning mellan. Efter att i princip bara tränat själv och främst i steady-state tempo (även om jag kört en del intervaller så blir det inte riktigt samma sak) pallade mina ben bara med denna "åkstil" i ca 100 av 200km.

Jag fick helt enkelt ge mig sista gången i Gesundabacken (hade jämnt skägg att bara ta mig uppför branten på slutet) och rulla in till mål bland de sista i 3:e gruppen ca 5min efter dagens segerherre, Michael Stevensson.

Det var roligt som tusan att få gästspela lite, men det är inget jag skulle vilja göra varje helg. Några lopp per år kan jag dock helt klart kunna tänka mig att köra. Tyvärr ser det inte ut att bli något mer i år eftersom i princip varje helg är fullspäckad med andra aktiviteter som förbundskapten eller med Toppfysik och JoFre Sport. Det kanske får bli ett årligen återkommande "evenemang" att köra Solleröloppet, eftersom midsommarhelgen brukar ju vara fri från andra aktiviteter...

Garmin data från Vätternrundan

tisdag 22 juni 2010

Idrottsimplantat

Forskare på Tufts University i Boston har tagit fram implantat gjorda av silke som kan mäta fysiologiska paramterar och utföra uppgifter i kroppen. Det som är bra med denna nya teknologi är att implantaten är små, mjuka och nedbrytbara, d.v.s. man behöver inte ta ut dem igen. Det kommer att göra en hel del sjukvård mer effektiv, men frågan jag ställer mig är om detta kommer att spridas till idrotten? Kommer idrottare i framtiden att vilja operera in något som mäter mjölksyrakoncentration, blodtryck, blodsockernivåer, markörer för överträning, andningsfrekvens, kroppens pH etc etc?


Idag känner man kanske spontant "absolut inte", men om 75 år kan läget vara helt annat. Man ska ju komma ihåg att för bara 75 år sen var det oerhört fult och tabu att träna som idrottare...

Vart är MTB-sporten på väg?

MTB-sporten har nu funnits som en officiell gren inom Internationella Cykelförbundet i 20 år, men har sportens utveckling varit så bra som man kanske hade hoppats de senaste 10 åren? Nja, skulle i alla fall jag säga, både internationellt och här i Sverige tycker i alla fall jag att sporten har större potential än vad den når för tillfället.

I Tyskland finns det några som vill reformera sporten och har startat hemsidan Reform MTB Racing!.

Så här står det på första sidan man kommer till på hemsidan, vad tycker ni?

World Cup Racing is the showcase of competitive MTB Sport. An Olympic discipline since more than a decade, MTB racing as since not developed and many issues remain to be improved in order to increase the attractivity of our sport for the athletes, the public and the media. In our view, the main issues are:

* Media presence to be improved

* Too many participants in certain competitions

* No equity of chances (starting grid)

* No motivation for U23- and "2nd row“ athletes
* Not enough opportunities of presentation for teams and riders

* Point system awarded in several races does not reflect the true performance of the athletes


Therefore, we created this website to openly discuss how to improve the racing aspect of our sport and thereby

* Improve the presence of MTB in the media

* Provide a fair opportunity to compete at suitable level for each athlete
* Give young athletes a possibility to improve and develop

* Make MTB a spectator AND participant sport


Several topics emerge from these issues, those are discussed in the subsections linked on the right and on the top of this page.
We hope to stimulate a discussion within all stakeholders of our sport (athletes, teams, federations, media) on these issues and provide our gouverning body UCI with some creative ideas to shape the future of our sport. Well will update the site with the comments and suggestions we will get over the time.

Komprimerad cykelsäsong 2010

Efter 2009 års säsong bestämde jag mig ju för att lägga av med cykling på elitnivå, något som jag inte ångrar en sekund. Jag har verkligen inte känt någon större saknad av att åka iväg och tävla i princip varje vecka från mars till oktober. Jag bestämde mig dock tidigt för att köra Vätternrundan, eftersom det ändå är Sveriges största cykelhändelse och dessutom ingår i En Svensk Klassiker som jag tänkt genomföra i år.

När jag var i Spanien i maj för att hålla i JoFre Sports toppningsläger inför Vätternrundan upptäckte jag att formen inte var så pjåkig. Med tanke på att jag tänkte köra Vättern och SM bara går 6 dagar senare bestämde jag mig för att köra. Jag ringde förstås direkt till min förra lagledare i Team CykelCity, "Otto" och frågade om jag fick köra med dem på SM, vilket jag fick om jag ville.

Det blir alltså en "cykelsäsong" för mig även i år. En kort, men naggande god säsong på sex dagar och två lopp, vilket känns helt optimalt :-)

På Vätternrundan var ju målet för gruppen jag körde med att genomföra loppet på under 7 timmar. Tyvärr misslyckades detta och vi bommade måltiden med 7 minuter. Det fanns dock ganske mycket vi kunde gjort bättre, så jag misstänker att det blir ett nytt försök 2011. Min egen personliga insats kändes däremot helt ok och jag orkade vara med och dra hela vägen utan att få någon riktig "schackningsperiod" (det var dock bra nära med ca 15km till mål). Jag hade tippat att jag skulle producera 224W i snitt och 257W i normaliserad effekt under loppet. Det visade sig dock att jag hade mer pulver än så i "katt-armarna" och jag lade upp 273W i snitt och 298W i normaliserad effekt.

Jag tror en avgörande faktor för att jag klarade mig helt utan några energiproblem under loppet var att jag dels kolhydratsladdade väl med Enervit Pre Sport (och lösgodis) innan loppet samt åt och drack följande under loppet.

- 2 liter Enervit G
- 1,5 liter Enervit G Competition
- 6st Enervit Liquid
- 4st Enervit Gel
- 2st Competition Bar

torsdag 17 juni 2010

Vätternrundankittat

När jag i vintras bestämde mig för att köra Vätternrundan så var jag givetvis till CykelCity och investerade i ett lämpligt åkdon. Det blev en Columbus Misano 2.4 med SRAM Force grejer. Min vän Johan Lindgren som jobbat på Shimano (och är nästan Shimano-religös) höll på att cykla i diket när jag meddelade honom mitt val av komponenter under en träningsrunda.

Cykeln har i alla fall funkat hur bra som helst under den träning som genomförts under våren. Från sista tävlingen den 27/9 2009 fram till den 8 april i år hade jag cyklat ca 53minuter i veckan i snitt. Jag hade dock tränat annat som skidor, simning rodd och löpning. Sen blev det andra bullar och från 9 april fram till idag har jag trampat 92 timmar, varav det mesta i form av 1-2 timmar långa pass med intervaller. Framförallt har det blivit träning på Columbusen, men ett par gånger har jag även begett mig ut och gasat järnet i skogen på min sprillans nya Scott Scale 10 :-)

Idag fixade jag iordning cykeln inför loppet, som jag ju ska köra med Fredrikshof CK's Sub7-grupp. Målet känns inom räckhåll med tanke på att senaste väderprognosen förutspår omrking 15 grader och hyfsat vindstilla. Så här ser skapelsen ut i sin helhet:


Med tanke på att vi måste hålla 42,7km/h i snitt så gäller det att ha bra aerodynamik och den viktigaste komponenten på cykeln för detta är framhjulet (INTE diskhjul bak som många tror).


Vi kommer inte att stanna på några depåer, så det gäller att ta med sig allt man behöver under loppet på cykeln. Även om det inte ser ut att blir sådär jättevarmt så är två stora flaskor (1,5L) för lite att dricka under 7 timmars arbete. Jag har därför utrustat cykeln med någonting extremt tabu i cykelsammanhang, men som mer eller mindre är standardutrustning bland triathleter... ett flaskställ bakom sadeln som jag skaffade på triathleten.se (Åsa som är på deras framsidan just nu ska även följa med och videodokumentera hela lopppet för Sub7-gruppen). I flaskorna kommer det att vara den nya sportdrycken från Enervit och med mig kommer jag nog ha ca 10st Enervit Liquid för att fylla på kolhydratsdepåerna.


Jag gillar ju att hålla koll på lite olika parametrar när jag cyklar. Så här ser min nya cockpit ut:

Har ställt in min Garmin så att jag på en annan meny kan se saker som snitteffekt och snittfart. Tror som sagt att vi grejer rundan på 6 timmar 57 minuter och 48 sekunder. Jag tippar att jag kommer snitta 224W och ha en normaliserad effekt på 257W.

Naturupplevelse?

Mountainbikesporten bjuder ofta på fina naturupplevelser när man är ute och tränar. Det är inte helt sällan jag stannar en stund och insuper känslan av allt vackert.

Tydligen kan det ibland bli lite väl mycket "naturupplevelse" som en bekant till mig fick uppleva... läs dennes mail:

I morse cyklade jag lite i backarna vid ______ på väg till jobbet. Nedanför kullen bakom avtagsvägen till ______ stod två bilar parkerade efter varandra. Man hade öppnat framdörren på bägge i bilarna och där mellan, lutade mot framskärmen stod en kvinna med kjolen runt midjan och en gubbe med brallorna runt vristerna. De knullade frenetiskt så arslet gick som en symaskinsnål. Alltihop såg lite schaskigt ut och eftersom de kommit i vasin bil så var det förmodligen älgskog utanför äktenskapen...?

måndag 14 juni 2010

En morgon på JoFre-läger

Att vila eller att inte vila

Janez Brajkovic vann idag Dauphiné Liberé före Alberto Contador, bra jobbat. Jag noterade en ganska intressant sak i segerintervjun på cyclingnews.com...

"I don't think I have made a big jump from being an average rider to a top rider. I've always been at a good level. In the past, I never took much rest. This year, I rested more and I've been coming to the races much fresher. That's one of the reasons why I've done well here."

Man hör det hela tiden, men det tål att upprepas, "de flesta uthållighetsidrottare tränar för mycket, snarare än för lite"! Självklart måste man träna hårt för att nå sin fulla potenital, men felet jag tror de flesta gör är att de tränar lite halvhårt nästan varje dag. Jag tror man på elitnivå bör sikta på ca 4 hårda pass per vecka. Självklart kan det finnas veckor mer fler hårda pass, men då även veckor med färre. Hur många pass av dessa fyra hårda som ska vara högintensiva och hur många som ska vara riktigt långa är troligen öppet för betydligt mer individuell variation.

söndag 13 juni 2010

Ommöblering

Sakta men säkert börjar sambohemmet tillsammans med syster Ängsås d.ä. ta form. Vi var på IKEA i fredags och införskaffade två Expedit med diverse tillbehöver, en Malm och en Antonius. Ikväll blev det "monteringsafton" och omöblering i arbetsrummet. Detta brukar ju kunna innebära ett rejält test av förhållandet när man ska pussla ihop skiten som Ingvar slängt ned i en låda tillsammans med en ritning som byter skepnad för varje ny sida i instruktionshäftet. Vi insåg faran och tog på oss lämplig skyddsutrustning ;-)


Vi kanske inte är det mest attraktiva paret i världshistorien, men det går i alla fall åt rätt håll. För två år sen såg vi såhär jävliga ut ;-)

lördag 12 juni 2010

Romantik, 30-sekundare och metrologisk doping

Kom just hem efter att ha varit på bröllop och sett en f.d. kurskamrat från högskolan gifta sig. Han hoppade av tränarprogrammet efter två år och stack till Kanada för att satsa på sin löpning genom att springa för ett universitetslag där. Inte nog med att han fick en grym idrottsupplevelse, han träffade sin nyblivna fru där borta.

Det är inte utan att man blir lite amorös av sig när man ser två personer som utstrålar så mycket kärlek och lycka. En helt vansinnigt romantisk detalj i brudens tal efter middagen var att hon gav brudgummen ett gratulationskort hon köpt när de var på en weekend ihop bara en månad efter att de träffats. Jag kommer inte ihåg exakt vad som stod på kortet, men hon tyckte i alla fall att det passade så bra på dem och tänkte att detta ska hon köpa och ge till honom när de gifter sig... vilket alltså var nu ett gäng år senare :-)

Dagens träning var lite klassiskt "Jens Westergren"-inspirerad. 30-sekundersintervaller på trainer där hela passet tog 36min. Fortsatte sen i sann Jens-anda och prioriterade bort att äta efteråt p.g.a. tidsnöd. Tänkte "jag får säkert något rätt snart på bröllopet". Fel, det tog 5 timmar...!

Nu när jag kom hem ikväll hade fått denna väderprognos inför Vätternrundan skickad till min mig av Johan Asperyd, en av killarna i Sub7-gänget. Då jäklar blir det bra tid runt sjön ;-)

onsdag 9 juni 2010

Överambitiös, javisst!

Jag känner att jag missköter mig å det grövsta som motionär. Jag är alldeles på tok för ambitiös i mina förberedelser inför Vätternrundan!

I söndags körde jag runt Siljan, vilket blev 204km dörr till dörr den vägen jag körde. Och idag bytte jag först till nya klossar under skorna och sen stack jag ut och körde 5st såna beryktade 30-sekundersintervaller. Det regnade faktiskt när jag åkte ut (även om det upphörde nästan på en gång) och jag spydde faktiskt lite på sista intervallen... det är INTE motionärsmässigt!

Jag tänkte självklart ha en bild med till detta inlägg och sökte på ordet "överambitiös" på Google Bilder. Bland de första som kom upp var denna bild, jag vet inte vem hon är, men man kan väl säga att hon verkligen personifierar fenomenet när ambitionen går fullständigt över styr ;-)

lördag 5 juni 2010

Bålstyrka eller bålstabilitet...?

Har haft en del ont i ryggen senaste tiden. Orsaken är väl till störst delen att mitt bäcken halkade snett när jag vurpade nere i Offenburg. Detta var jag dock och fick justerat hos Benknäckar-Ulf för några dagar sen. Ändå har det fått mig att inse att jag slarvat med en, åtminstone för mig, viktig del i träningen senaste åren, nämligen koordinativ bålträning.

När jag flyttade upp till Falun för att plugga hösten 2003 så började jag även träna väldigt mycket med balansboll i friidrottshallen. Dels styrkeövningar, men även övningar som tränar kroppens förmåga att koordinera bålens muskulatur och hjälpa till med balansen. Något år senare började jag även med övningar som tränar förmågan att aktivera "rätt" muskler vid olika grundläggande rörelser.

Jag upplevde att all denna träning gjorde att jag fick ett effektivare rörelsemönster på cykeln och bättre åkteknik. Allt detta "rann ut i sanden" när jag flyttade till Holland. Även om jag även fortsättningsvis tränade bålstyrka så försvann de mer koordinerande och balanserande övningarna helt ur repertoaren.

Nu är ju inte målet längre att bli så bra cyklist som möjligt. Är mer intresserad av allmän hälsa och välbefinnande. Ett enkelt sätt att ändå få in den här typen av träning är att sitta på balansbollen igen när jag jobbar. Sitter jag flera timmar på den så tränas alla små balansmuskler hela tiden och jag kan även ta korta pauser på några minuter och göra några riktade övningar för att t.ex. aktivera "transversus abdominis" eller multifidus-musklerna.

En bra bok när det gäller den här typen av träning är Joanne Elphinstons "Totalt Stabilitetsträning"!

Alice är populär

En annan cykelrelaterad blogg tipsar idag om en låt med de sköna elektropunkarna "Alice in Videoland". Alice är en populär tjej i musiksammanhang, bl.a. heter ju ett av grungemusiken mest framträdande band "Alice in Chains". De har varit några av mina absolut största favoriter genom åren, även om de inte snurrar lika ofta i mp3-spelaren nuförtiden. När vi var i Seattle i höstas besökte vi huset där Curt Cobain sköt sig själv och även sångaren i Alice in Chains, Layne Staley, gick ett ganska tragiskt öde till mötes. Han dog av en överdos i sitt hem, men påträffades först några veckor senare... då har man nog inte många polare kvar om ingen saknar en på två veckor :-(

Nåväl, bandet har nyss återförenats med en ny sångare och kommer till årets "Peace & Love" i Borlänge, då hoppas jag de spelar min favorit, "Would?":



Alice in Chains och Seattle känns även lite nostalgiskt som nybliven sambo. Filmen "Singles" behandlar kärlek och relationer för några "20-something" singlar i Seattle och soundtracket består av idel grungehjältar som Alice in Chains, Soundgarden, Pearl Jam, Smashing Pumkins, Screaming Trees, Mother Love Bone unt zo weiter :-)