torsdag 30 september 2010

Cykelgymnasiet i Vansbro

Har precis kommit hem efter att ha varit på besök på Vansbro Cykelgymnasium . De hade öppet hus för potentiella elever och jag hade bjudits in för att berätta lite om verksamheten inom mountainbikelandslaget. Den här höstterminen är lite av en omstart för cykelgymnasiet i Vansbro, eftersom det är ny rektor för skolan och två nya tränare, Adrian Hörnqvist och Isak Strömberg. Det fanns verkligen en positiv och entusiastisk stämning bland personalen och de nyfikna ungdomscyklisterna och deras föräldrar.


Vansbro har tidigare haft elever som regerande svenska mästaren i linjelopp, Mikael Stevensson, men det är framförallt mountainbike och i synnerhet utförsåkare som fostrats i Vansbro genom åren. Förutsättningarna för bra MTB-träning är helt klart bra där uppe och under Isaks och Adrians ledning tror jag det kommer att bli en viktig plantskola för MTB-cyklister.

Cross-säsongen närmar sig...

... och här i Falun rustar man för strid!


Har inte besökt någon av de beryktade crossträningarna på Lugnet ännu, men ryktet säger att det är mycket folk med och yxar. Kanske smyger jag mig upp onsdag vecka 41, då tror jag att jag har en lucka...

Sanningen om...

... Alberto Condador?

Alla källor för cykelnyheter svämmar idag över av nyheten att Alberto Contador lämnat ett positivt dopingprov från årets Tour de France. Visserligen pekar en hel del saker på att det kommer att bli svårt att fälla honom för detta eftersom halterna av det förbjunda ämnet är så otroligt så. Jag hoppas ändå att karln åker dit, det har ju varit på gång ett bra tag nu, men han har hela tiden klarat sig. Jag menar han borde blivit avstängd redan 2006 i samband med Operacion Puerto...!

lördag 25 september 2010

Håll i er

Så var då även Lidingöloppet avklarat, och därmed även "En Svensk Klassiker". Jag klarade min måltid på 2:30h med hela 44 sekunders marginal. Kenyanen som vann på 1:36:30 hade ju väldigt bråttom, men en som imponerade på mig av Vallentuna-cyklisten Lars Södergård som hade bra studs i dojorna och sprang in 14:e man på 1:49:33. Skidåkaren Lars Suther från Mora gjorde även han ett bra lopp och sprang på 1:51:51 vilket räckte till 19:e plats. Själv hade jag en intern kamp med min f.d. lagkamrat i Capinordic Andreas Lindén, a.k.a. "superklassikermannen". Innan start sa vi båda att om allt går jättebra blir det en tid kring 2:15. Båda gissade dock fel, jag bommade med en kvart åt fel håll medan Andreas bommade med 9min åt rätt håll. Utklassning med andra ord...!

Det som jag var orolig skulle bli min största utmaning under loppet blev också det... att få håll!

"Självuppfyllande profetia" eller inte, så förstår jag inte riktigt varför jag drabbas av det så lätt. Redan efter 6km var det dags första gången, då fick jag stanna och stretcha magen och andas djupt en stund. Andra gången vid 17km, fick jag även gå en bit. Sen gick det helt över styr efter 21km, då fick jag nästan uteslutande gå fram till det var 4km kvar. Sista 4km var det bara att stå på igen, vilket var väldigt skönt, eftersom man ju gärna avslutar "on a roll" :-)

Eftersom håll blivit ett stort problem för mig vid löpning så gjorde jag ikväll en snabb sökning på www för att försöka bringa lite klarhet i detta. Man vet inte riktigt vad som orsakar håll, eller "side stitches" som det heter på engelska. Det finns dock ett antal teorier, men där en verkar vara den förhärskande.

Diafragman är den muskel som har huvudansvaret för andningen och sitter mellan bröstkorgen och bukhålan. När vi andas in dras diafragman nedåt och när vi andas ut dras den uppåt.

Flera av våra inre organ har ligament som fäster i diafragman, bl.a. levern som är vårt tyngsta organ och magsäcken. När dessa studsar upp och ner i samband med löpning drar det i ligamenten som blir irriterade. Levern sitter på höger sida och därför är det vanligare att man får håll just på höger sida.

Dessutom har de flesta ett mönster där de andas in i samband med att ena foten träffar marken och ut i samband med att den andra gör det. Detta blir mer synkroniserat vid högre intensitet. Om man hela tiden andas ut och därför drar upp diafragman i samband med att samma fot träffar marken, blir belastningen på ligamenten på den sida större och man får lättare håll på den sidan.

De flesta andas ut när vänster ben träffar marken, men vissa gör det när höger ben träffar marken. Eftersom fler tunga organ som levern sitter på höger sida har dessa personer extra lätt att få håll. Irritation och smärta i ligament har en tendens att stråla ut åt olika håll, vilket är anledningen till att smärtan kan kännas på flera ställen i bålen och t.o.m. uppe i axeln.

För att undvika håll är det bra att:

1. Lära sig växla mellan utandning på höger och vänster ben, men med en övervikt till utandning på vänster
2. Djupandas med magen eftersom när man andas in så hamnar ligamenten till diafragman i ett så avspänt läge som möjligt och därmed minskas belastning på dessa
3. Äta och dricka så lite som möjligt timmarna innan man ska springa så att det är lite vikt i magsäcken
4. Gå på toa innan så att urinblåsa och tarmar är så tomma och lätta som möjligt

Får man håll bör man:

1. Djupandas
2. Stretcha diafragman eller området där det gör ont

Ett tips jag såg flera gånger var att göra munnen till ett O när man andas ut, ungefär som om du skulle blåsa ut ljus. Varför detta skulle hjälpa förstod jag inte, men med tanke på de problem jag haft är jag villig att testa allt för att råda bot på detta ;-)

tisdag 21 september 2010

Konstgjord andning

I vintras satsade jag lite på skidåkning med Vasaloppet som det stora målet. Det var roligt och jag har mer bestämt mig för att det blir en ny skidtur mellan Sälen och Mora även i vinter. Även om jag lagt elitidrottandet bakom mig så tycker jag att det är skönt att träna mot ett tydligt mål. Med tanke på jobbet som förbundskapten ser det svårt ut att satsa på någon sommaridrott, så skidåkningen passar bra att slöjda med under vintermånaderna.

Förra året ställde jag mig på ett par klassiska skidor för första gången i mitten av januari, men i år är planen att komma lite bättre förberedd... därför har jag skaffat ett par rullskidor, Pro Ski C2 Flex ska tydligen vara vassa grejer :-)

Igår var jag ut på dem för andra gången och kan konstatera två saker. Det är svårare än att åka vanliga skidor men det är ändå förvånansvärt lika skidåkning på snö. Detta ser jag som bevis för att "rullskidåkning" måste vara den överlägset bästa barmarksträningen för skidåkare. Det här kommer knappast som någon överraskning för alla skidåkare. Det är solklart bra att träna allmänidrottsligt med löpning, cykling, paddling etc, särskilt i en idrott som skidor, men man får inte glömma att "specificitet" är den kanske viktigaste träningsprincipen. Det spelar ingen roll hur perfekt träningsprogram man har när det gäller periodisering, typer av intervaller, kosttillskott osv om man tränar bänkpress istället för skidåkning. Så länge man tränar det man ska bli bra på kommer man att bli bättre på det. Därmed inte sagt att alternativ träning inte har en given plats i ett komplett träningsprogram, det gäller bara att veta hur man ska integrera det för att få ut maximalt resultat. Har man däremot inte tid, möjlighet eller lust att träna något annat än just sin idrott så är det ju ingen katastrof.

För en nybörjare som mig är rullskidåkningen dessutom ypperlig teknikträning inför vintern. I vintras hade jag "jämnt skägg" att få till tajmning, tyngdöverföring och benpendling, som alla är viktiga detaljer i den klassiska tekniken. Det gick hyfsat mot slutet, men jag lärde mig fortfarande tekniska detaljer under själva Vasaloppet. Att stå på rullskidor var som att börja om på nytt för mig och jag har en bra bit teknisk inlärning kvar innan jag kan köra några hårdare intervaller med diagonalåkning på rullskidor...!

lördag 18 september 2010

Val imorgon... gå och rösta!

Det kan väl inte ha undgått någon att det är val här i landet imorgon... Politik påverkar så oerhört mycket i vår vardag och är själva grunden för demokrati. Så oavsett hur spännande man tycker att det är med politik så tycker jag att det är en medborgerlig plikt att gå och rösta och åtminstone sätta sig in i de politiska partiernas program och ideologi tillräckligt mycket för att kunna rösta på det parti som kommer närmast sina egna åsikter och värderingar.

Som cyklist är jag lite mer intresserad av hur "cykelpolitiken" ser ut. Cykel påverkas inte bara som idrott utan som företeelse av vilken regering vi har, t.ex. elit-/tävlingscykling, möjligheterna att använda cykeln som pendlingsmedel och rekreationscykling. Roligt är att i princip alla partier är positiva till cykeln som redskap för att främja folkhälsan och klimatarbetet, men har lite olika åsikter om vilka cykelåtgärder som ger mest effekt. Cykeltidningen Kadens hade nyligen en genomgång av riksdagspartiernas cykelpolitik och är en bra källa för den som vill läsa på kring detta. De har även detta att läsa på sin hemsida.



Exempelvis sitter min kära mor i kommunstyrelsen i Uppsala och där har det precis blivit klart att Slotts (senap) gamla fabrikslokaler ska bli en ny hall för skateboard, inlines och BMX :-)

söndag 12 september 2010

Sunkig paus

På väg hem från Nordamerika plockade jag upp någon gamla indianbesvärjelse i form av en förkylning och har sedan hemkomsten mest varit allmän sjuk och sunkig. Hade helst velat trycka på livets "Paus"-knapp, men har lite för mycket att göra för att riktigt kunna göra det. På ett sätt har det varit bra att jag varit sjuk, eftersom jag inte orkat så mycket mer än att sitta vid skrivbordet och pyssla.

Grejen är att jag ju gillar att röra på mig och träna lite mer organiserat än att stressa ut på en joggingtur var tredje dag när man får tid. Nu börjar ju Lidingöloppet närma sig, vilket är mitt sista lopp i klassikern. Dessvärre finns två problem, ett stort objektivt problem och ett litet mer subjektivt problem... jag har glömt att anmäla mig och jag är rejält ur form :-/

På ett sätt vore det kanske skönt att slippa, men det vore ju rätt roligt att få hela "Klassikern" avklarad, även om ett eventuellt deltagande i Lidingöloppet ser ut att bli mer av ett "genomförande" än att sikta mot något roligt mål som t.ex. att klara 2 timmarsgränsen (som en gång i tiden var planen för året). Nåväl, jag har lagt ut lite trådar och fortsätter hoppas på start. Nu har jag i alla fall blivit tillräckligt frisk för att börja smyga igång med träningen (om jag hinner).

Sista dagarna där borta var vi några som var kvar och hängde lite i New York. Utöver en massa hamburgare, stand up comedy och shopping, lyckades jag klämma in en hyfsat klassisk löprunda innan vi drog till flyget:

Jänkarnas syn på svenskar

Såg på Simpsons medan jag åt frukost idag och som vanligt levererade det programmet något minnesvärt. Den här gången drog de till med ett citat som jag tror jag ska ha som valspråk från och med nu.

Uttalandet kommer från det svenska curlinglandslaget vid det fiktiva vinter-OS där Homer och Marge, tillsammans med principal Skinner och hans mor, deltar som det amerikanska curlinglandslaget. Marge har just dragit axeln ur led efter att ha borstat som en galning för att rädda den usla stenen som Homer dragit iväg. Det ser alltså ut som om USA måste lämna återbud till semifinalen mot Sverige. Kommentatorn hävdar att svenskarna måste vara överlyckliga, varpå den svenska lagledaren säger:

"Joy is but the shadow pain casts"

tisdag 7 september 2010

Hockeykultur


Nu är vi på väg ner mot New York, där planet hem väntar på oss. Några flyger hem senare idag medan några (däribland jag) stannar till på torsdag för att hänga lite i "the big apple". Innan vi lämnade Kanada stannade vi för lunch. Där upptäckte jag nedanstående leksak... en ismaskin. Då vet man att hockey är religion, när barnen vill leka att de är ismaskinsskötare :-)

Vi halkade även in på en diskussion om betydelsen av att vara född tidigt på året för att lyckas inom idrott. Wengelin hade en bok där det fanns statistik på hur många i Tjeckiska hockeylandslaget som var födda i januari eller februari, det var i princip alla. Detta är ju ett ganska vanligt fenomen inom lagidrotter där många, som är födda sent på året och därmed ligger efter i den fysiska utvecklingen, slås ut i unga år i den hårda konkurrensen. Vi gjorde en liten vetenskaplig undersökning i resultatlistorna från årets MTV VM och konstaterade att det inte alls fanns samma trend där.

Posted by ShoZu

söndag 5 september 2010

VM-downhill

Nu ska jag strax ta mig bort till tävlingsplatsen för att jaga på Oliwer (startar 12:22), Dennis (startar 14:17) och Robin (startar 14:47) så att de kör fort nerför berget. Så här ser förresten VM-banan ut när regerande världsmästaren Steve Peat kör den:

torsdag 2 september 2010

En nybliven världsmästare...


... på väg hem efter en bra dag på jobbet :-)

Posted by ShoZu

VM-guld VM-guld VM-guld

För någon timme sen gick Alexandra i mål som ny U23-världsmästare i XC :-)

Ännu ett mycket kontrollerat lopp från hennes sida där hon skulle gå ut lite löst i den tryckande värmen som råder här borta. Enda gången jag var lite orolig under loppet var när hon under andra varvet låg 4:a 45s efter och verkade mer fokuserad på hur öppen flaskan med vatten, som hon kylde sig med, skulle vara. Redan varvet efter var hennes "killer face" tillbaka och hon låg 2:a bara 25s efter och nästa gång jag såg henne var hon i ledning...!

Posted by ShoZu