söndag 4 april 2010

Frontfigur


Dilnarin “Dee” Demirbag har varit något av en frontfigur för "eurotechno", tack vare att hon sen mitten av 90-talet varit dansare åt E-Type, den svensk som tjänat näst mest (bara slagen av Per Gessle) på riktigt kass musik.

Hennes systrar Dilbahar och Dilsa har en något mer "seriös" framtoning. Samhällsdebattären Dilsa har t.ex. precis kommit ut med boken Fosterland om familjens första år efter att de kom till Sverige från Kurdistan.

Hur som helst så fann jag idag en beröringspunkt med Dee:



Jag slutade dricka alkohol juli 2008, efter ett "vad" med syster Sjöblom d.ä. och känner hittills ingen sug efter att "förlora vadet" (något som syster Sjögräs instämmer med). Jag kan därför utan tvekan relatera till det Dee pratar om i intervjun ovan. Folk har i allmänhet väldigt svårt att acceptera valet att inte dricka. Får ofta höra "va, dricker du inte? men shit, vad tråkigt", ungefär som om alkohol vore en förutsättning för att ha roligt på en fest eller vara lycklig som människa...

3 kommentarer:

  1. Gjorde faktiskt samma sak för ungefär lika längesedan, inte saknat det alls.

    Men det är lite roligt att man antingen anses vara en rejält olycklig tråkmåns eller f.d alkoholist när man inte dricker. Och de flesta tittar alltid på en så konstigt, som om någon nyligen hade dött, när man avstår en stänkare.

    Andra sidan av myntet är människor som vet att man inte dricker, men som nästan ursäktar sig eller får dåligt samvete för att de vill ta en öl till maten. Ungefär som om jag skulle få något slags dödligt utslag på kroppen om någon rör alkohol i min närhet. Eller som att man sprang omkring med en elgenerator hos någon som är elallergiker.

    Jag gillar dåliga liknelser.

    SvaraRadera
  2. All kred till dig kör cleant! Det är samma fenomen för mig som är vegetarian. Folk har dålig fantasi helt enkelt, så de måste fråga om det varje gång man äter..

    SvaraRadera
  3. I Dalarna (där du numera bor) är man uppvuxen med ett par enkla regler kring fest:
    Antingen så dricker man (och då ofta alldeles för mycket) eller så är man nykter och därmed chaufför. Att bara ta ett glas och vara sofistikerad är fel, då det betraktas som att "slänga bort" en potentiell chaufför som ändå inte tänkt att bli full... Så vad folk ifrågasätter och reagerar över när du säger att du inte dricker är egentligen varför du inte talat om för alla på festen att du är chaufför, och på så vis lämnat en "suparplats" till den som de nu har tvingat att köra...

    SvaraRadera