fredag 10 juni 2011

Jobbig insikt



Kanada ligger onekligen i framkant när det gäller långsiktig idrottsutveckling (LTAD) och fysisk aktivitet hos barn och ungdomar.

4 kommentarer:

  1. Amerikanarna gör vad de kan också. Skrämmande att vi kopierat dem och förlorat det vi alltid varit duktiga på i Sverige. Allas rätt att delta och på den vägen förlorat bredden.
    http://www.admkids.com/longTermDevelopment.php

    SvaraRadera
  2. Bredden inom svensk idrott i allmänhet och cykelsporten i synnerhet är onekligen en het potatis där det vore bra om vi kunde finna en bra modell som ökade idrottandet både på elit- och deltagarnivå.

    Jag tycker att amerikanska hockey förbundet gjort ett riktigt bra jobb med sin LTDA (som även den har sitt ursprung från Kanada). Den var en av de "inspirationskällor" som jag använde vid skapandet av vår svenska LTAD som finns i elitplanen.

    En av poängerna med en LTAD är att skapa ett ramverk som gör att alla får plats inom idrotten. Dessutom att stävja den lite väl tidiga och utbredda specialisering som verkar ske på många håll inom idrottsrörelsen världen över.

    Just bredden, d.v.s. att ha många utövare, och att träna rätt saker vid rätt tid under sin idrottsliga utveckling tror jag är två helt avgörande faktorer för att både skapa en bra atomsfär inom idrotten OCH att ta fram de bästa tänkbara elitutövarna :-)

    SvaraRadera
  3. Jag har för mig att Kanada var först. Men det intressanta är väl att the american way inte verkar vara amerikanarnas längre utan svenskarna.

    Rätt träning vid rätt tidpunkt är eftersträvansvärt, där krävs information.

    SvaraRadera
  4. En annan jobbig insikt är att ni kommer att få styrk igen av gubbarna. Heja Mas!!

    SvaraRadera