måndag 7 mars 2011

Känd från TV

För att en idrott ska ha en chans att locka till sig publik, sponsorer och fler utövare måste den i princip göra sig bra på TV. Hittills har MTB-sporten inte lyckats så bra i etern, vilket också är en av anledningarna att den inte riktigt lyft på det sätt som den ändå har potential att göra.

Sändningen från tävlingen här på Cypern i söndags var väl inte så där superupphetsande, även om vi som på något sätt är inblandade själva tycker det är jättekul... Samtidigt som Sunshine Cup går här på Cypern går Maremma Cup i Italien (där typ andra halvan av världseliten befinner sig) och där har de satsat på att ha med den "nya" disciplinen Cross Country Eliminator (XCE), som i princip är samma format som sprinten på längdskidor fast på MTB. Där tycker jag att de fick till rätt bra produktion på TV-bilderna:



Ett par svenska arrangörer har aviserat att de kommer arrangera XCE 2011, vilket känns som ett steg i rätt riktning :-)

6 kommentarer:

  1. Tycker tyvärr det ser lite tragiskt ut. Men jag är inte förvånad. Lite tuff klippning och musik gör inte sporten.

    Enligt XCE reglerna så ska det ju finnas hinder på banan. Två trappor som man rullar utför känns lite knapert. Det är faktiskt MTB cyklar grabbarna kör med framdämpare och prylar. Klart att kurvorna är tekniska men om åkarna själva fick välja skulle de nog hellre köra på crosscyklar.

    Jag tycker banan ska ställa krav oavsett gren så att cyklisterna väljer en MTB cykel och inte regelverket. Då slipper vi se tex crosscyklar på mtb-vasan..:)


    Åkarna kan ju hantera sina cyklar, låt dem visa det. Lite publikfriande tekniska inslag behöver inte ta bort de fysiska krav som redan finns.

    /Ville

    SvaraRadera
  2. Om det fortsätter så här så tror jag tyvärr att XCE blir väldigt kortlivat...

    SvaraRadera
  3. Äh, var inte så negativa. Det är mars och säsongen har knappt börjat. Är väl perfekt med lite stadsrejs så där en fredagkväll som Rai Sport sände live. Att de dessutom körde ett riktigt lerigt XC på söndagen gör kanske att de flesta tyckte det var rätt gött med torr tävling på fredagen. Förutom Ralph Näf som vurpar rätt kraftigt då.

    SvaraRadera
  4. Jo, det är väll dumt att vara negativ. Men å andra sidan tycker ajg det är bra att det hörs röster angående XCE ute på flera håll på nätet. Då kan arrangörerna lyssna på åkarna redan nu och inte göra misstag som åkarna inte vill ha.

    Det är väll bäst för alle?!..:)

    SvaraRadera
  5. Är det så här vi vill att XC-grenen ska utvecklas?

    Hört talas om DH, 4X eller BMX? Extremt actionfyllda tävlingar men som ändå har svårt att locka till sig publik (ickecyklister).

    XCE kommer inte i närheten av samma action som dessa grenar och att XC genom detta påhitt ska kunna bli mainstream är nog tyvärr bara önsketänkande.

    SvaraRadera
  6. Nja, snabba klipp gör ingen sport som någon skrev. Jag tror inte att det kan lyfta sporten heller. Tyvärr. Entimmastävlingar i Sverige på många platser och prispengar till 20 första. Räcker gott att köra några år tills vi fått en bredd igen.
    Jobba med arrangemangen på platser där det redan samlas folk.

    SvaraRadera