måndag 25 januari 2010

Sockernojja

För några dagar sen skrev en del "häslopersonligheter" en debattartikel i Svenska Dagbladet om att slopa moms på frukt och grönsaker. En fin idé, men de är förstås rejält akterseglade, detta skrev jag om här på bloggen för ganska exakt ett år sedan ;-)

Nåväl det är som sagt bra, men egentligen är det bara som en medicin som tar bort symptomen. En värktablett tar bara bort smärtan men inte orsaken, t.ex. en inflammation i knät eller spända muskler i nacken som ger huvudvärk.

Att äta nyttigt borde förstås vara en självklarhet, men kosten är bara en liten del av ohälsoproblemet. Ska det bli ordentliga resultat måste man göra något åt den betydligt större och viktigare delen av ekvationen, ATT FÅ FOLK ATT RÖRA PÅ SIG!

Det är bra att få motion, alla vet det, men en sak många missar är att effekterna fysisk aktivitet har på kroppen även förändrar vad som är "nyttigt". En av förändringarna är kropppens reaktion på intaget av kolhydrater. Hörde på radion igår om en kvinna som skrivit en bok om "det onda sockret" och hur det i princip var en drog. Hon hade ett beroende av sötsaker och de fick henne att må bra några minuter men sedan hamnade hon i ett komaliknande tillstånd p.g.a. lågt blodsocker. Ja, GI hit och GI dit, visst det spelar roll, men för en vältränad person har intag av kolhydrater med högt GI (som alltså anses dåligt) inte några särskilt negativa effekter.

Kroppen behöver t.o.m. en massa kolhydrater. Dels eftersom det är den kanske viktigaste energikällan vid fysiskt arbete, där de dessutom är en nödvändighet för att kunna använda fett på ett effektivt sätt.

Mer revolutionerande är att man de senaste åren upptäckt att kolhydrater även liggger bakom en stor del av den kommunikation som sker mellan cellerna i kroppen. Detta relativt nya forskningområde kallas glykobiologi, där man pratar om glykonutrienter och om 9 essentiella kolhydrater (sockerarter) som kroppen behöver för att fungera bra. Vanligt bordssocker, eller sackaros kolhydraten heter, har exempelvis visat sig vara den enda kolhydrat som kroppen kan använda för att tillverka alla typer av glykonutrienter från. Det finns alltså en anledning till att människan tycker om socker, det är ett livsviktigt näringsämne som förbättrar kroppens funktioner och kan skydda mot sjukdom. Problemet är att många idag inte kan hantera socker, de får stora blodsockersvängningar p.g.a. sin dåliga fysiska status. Dessutom tror jag att det blivit lite av en "självuppfyllande profetia", d.v.s. alla tror att de ska få lågt blodsocker efter att de ätit något sött och så känner de efter lite extra om de nog är lite trötta...



Dessvärre är det som vanligt när det gäller ny forskning. Så fort forskningen kommit fram till att något verkar bra, men man fortfarande inte hunnit komma fram till mekanismerna bakom, är det folk som ska börja tjäna pengar på det :-(

Schnaar & Freeze (2008): A "Glyconutrient Sham". Glycobiology : official journal of the Society for Glycobiology.

The discipline of glycobiology contributes to our understanding of human health and disease through research, most of which is published in peer-reviewed scientific journals. Recently, legitimate discoveries in glycobiology have been used as marketing tools to help sell plant extracts termed "glyconutrients." The glyconutrient industry has a worldwide sales force of over half a million people and sells nearly half a billion dollars (USD) of products annually. Here we address the relationship between glyconutrients and glycobiology, and how glyconutrient claims may impact the public and our discipline.


För att summera, TRÄNA HÅRT OCH ÄT MYCKET KOLHYDRATER!

11 kommentarer:

  1. Har läst på lite olika ställen om att det senaste är att man inte ska äta nära efter passens avslut utan vänta för bästa träningsresultat. Tvärt emot vad som sägs nu alltså. Har du också hört om detta och vad är din syn på detta?

    SvaraRadera
  2. Tummen upp till detta Fredrik.

    //Fritz

    SvaraRadera
  3. Människan söker alltid hitta vägar att komma undan dess största bov- fysisk aktivitet. TV-shop har alla redskap för den som vill se ut som en elitidrottare men röra sig som en sängliggare... yeah right! Kalorier in-kalorier ut, svårare är det inte...

    SvaraRadera
  4. Och jag som tänkte hålla mig borta ifrån så mycket socker som möjligt närmsta månaden.
    /martin

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Cellerna blir insulinresistena av låg fysisk aktivitet, eller tvärsom, ju bättre kondition musklerna har ju mindre insuling krävs i cellen för att bära in glukosen till mitondriens förbränningsprocess,
    //Limpen

    SvaraRadera
  6. Jag visste väl att det var bra att trycka i sig ett kilo lösgodis under en helg som jag gjorde när jag var yngre :P

    Men allvarligt talat, man vet ju inte vad man ska tro när alla säger olika. Nåja, det är skönt att få lite motsatta åsikter ibland.

    Sen finns det ju LCHF där det låter som att anhängarna får toppfysik bara genom att äta så. Men det är väl i förhållande till deras tidigare fysiska status kanske? Något du är insatt i eller nyfiken på att testa?

    SvaraRadera
  7. Du, jag arbetar med Glyconutrients och känner inte igen det du säger här... Glyconutrients kommer inte från vanligt vitt socker och det är 8 essentiella "sockerarter", inte 9, som kroppen behöver. Jag tror du behöver läsa på lite här: www.mannatechscience.org
    Lycka till!

    /Susanne Libeck, susanne.libeck@telia.com

    SvaraRadera