fredag 13 mars 2009

Seger!

Idag hade vi åkare utmanat mekanikern Jonas att köra uppför en ruskigt brant backe här på ön. Backen stiger 280m på 2km, vilket alltså är 14% i snitt, men då skall man veta att den är platt ca 200m på mitten. Den är ruskigt grym helt enkelt!

Jonas fysik är dock allt annat än ruskigt grym. Alla åkare och ledare hade därför slagit vad om hur långt upp i backen han skulle orka. Insatsen var 10€ per person. Jag trodde på 1100m... Dessutom skulle Jonas själv få 100 danska kronor per 100m han orkade cykla upp.

I slutet av dagens pass mötte vi upp Jonas och de ledare som inte var med ute på rundan i foten av backen. Iförd cykelkläder, men självklart med sin sedvanliga basballkeps bakåfram (inge hjälm här inte), och slängdes han upp på en cykel utrustad med en 12-28 krans i bak. Varje 100m var uppmärkt på asfalten. Redan efter 250m började han sick-sacka rejält över vägen och kadensen låg kring 30-40. Jag började ana att mitt tips inte skulle gå hem. Han stretade dock på och lyckades med nöd och näppe klara sig fram till det platta partiet efter ca 700m. När han kom upp på platten och kunde pusta ut genom att cykla jättesakta även där började jag bli segerviss. När det brantade till igen var det ju bara 200m till 1100m märket.

Med andan i halsen och panik i blicken gav han sig in i branten. Redan efter 50m såg det ruskigt tungt ut. Han kämpade vidare, ivrigt påhejad av hela laget samt filmteamet från danska TV2 (som gör en dokumentär om laget) som filmade hela äventyret. Efter 1070m sick-sackade han så mycket att han nästan började vända neråt. Efter 1105m orkade han inte svänga runt uppåt igen utan kraschade. Ta-da, tipset gick hem och jag och Jonas Aen, som också tippat 1100m, blev 110€ rikare i var :-)

(För de som vill testa backen så ligger den mellan Puigpuyent och Establiments. Kommer man från Puigpuyent så svänger man in till vänster på en liten väg strax efter avfarten upp mot Calvia. Därifrån är det ca 2km till botten av backen)

1 kommentar:

  1. Livet som cykelmek. verkar vara lite extra hårt hos er ;-).

    /Jögga

    SvaraRadera