torsdag 11 juni 2009

Dala Sport Academy

Igår var det kick off för Dala Sport Academy, vilket är en en vidareutveckling av högskolans satsning på elitidrott. Tanken är att man bl.a. ska lägga ett större fokus på samarbete med näringslivet och skapa förutsättningar för "idrottsentrepenörskap".

Även idrottforskning ska få större utrymme vid högskolan genom LIVI som är i full färd med att iordningställa ett biokemiskt laboratorium. Högskolans kanske mest kända idrottsforskare, Michail Tonkonogi, höll en föreläsning om styrketräning för äldre där han tyckte att den svenska "mjukismodellen" med stavgång och promenader med hunden inte höll måttet för att skapa god hälsa genom hela livet.

Han betonade vikten av musklernas betydelse för hälsa och livskvalité långt upp i åldrarna. För att bibehålla muskelmassa krävs styrketräning. Problemet är att man idag propagerar för styrketräning med långsamma rörelser. Denna träning missar den viktiga neurologiska komponenten av funktionell styrka, d.v.s. nervsystemets förmåga att aktivera så stor del av muskeln som möjligt samt förmågan att kontrahera muskeln snabbt. Nervsystemet försämras lika mycket med ålder som minskningen av muskelmassa. Tränar man bara med långsamma rörelser för att bibehålla muskelmassan missar man hälften av ekvationen som leder till försämrad funktionell kapacitet i vardagen.

Att man inte styrketränar med mer explosiva rörelser idag är ofta en produkt av den felaktiga föreställningen att man kan skada muskeln eller senorna. Faktum är dock att de maximala krafterna ofta är lägre vid explosiv styrketräning än när du går ner för en trapp.

"Man måste ta i för att kroppen ska anpassa sig och bli bättre" upprepade han flera gånger...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar