onsdag 3 juni 2009

En hyllning till mamma...?

Har precis avverkat första etappen av Ringerike GP. Jonas Aen vann så vi är förstås glada. Personligen körde jag ok, men inte mer. Har drabbats av någon märklig yrsel på lopp flera gånger i år, så även idag. Upplever inte att jag presterar något sämre, men det är ju onekligen lite obehagligt när man känner sig så yr att man nästa har svårt att hålla balansen på cykeln ibland :-(

Kom även på att det var morsdag i söndags. Hade faktiskt påbörjat ett blogginlägg som jag tänkt publicera i söndags, men det glömde jag så klart bort. Stackars sate att behöva vara mamma till mig ;-)

Jag hade ju kunnat publicera det jag hade tänkt skriva med motivet "bättre sent än aldrig". Jag nöjer mig dock med att konstatera att hon ställt upp och stöttat så mycket man kan begära av en förälder, trots att hon har många järn i elden själv med saker som heltidsarbete, politik, trädgårdsarbete och släktmiddagsvärd...

En sak tänkte jag dock gå in på lite närmare med tanke på vad den här bloggens inriktning. Mamma berättade förra veckan att hon varit och gjort en hälsoundersökning på jobbet. Bl.a. slängde de upp henne på en testcykel och gjorde ett Åstrand konditionstest. Tanten (sorry mamma) är 59 år, har aldrig idrottat i hela sitt liv och har ett testvärde på 42ml/min/kg (milliliter syre som kroppen tar upp per minut delat på kroppsvikt), vilket är helt normalt... för kvinnor i åldern 20 till 25-årsåldern.

Eftersom jag nyss skrivit en artikel för Cykeltidningen Kadens om åldrande och uthållighetsträning, har jag en del siffror relativt färskt i huvudet. Syreupptaget sjunker t.ex. med ungefär 1% per år från ca 30-årsålder för de som inte ägnar sig åt någon typ av regelbunden uthållighetsträning. Mamma borde m.a.o. haft ca 54ml/min/kg när hon var 30 år, helt otränad. Som jämförelse så är det ganska många manliga fotbollspelare i Allsvenskan som rusar runt med samma syreupptag.

Skulle kära mor dessutom ha ägnat sig åt systematisk uthållighetsträning i sin ungdoms glada dagar är ett syreupptag på ca 10-50% över det otränade tillståndet normalt att uppnå. Detta skulle innebära 60-81ml/min/kg och skulle placera henne i nivå med världens mest uthållighetstränade kvinnor.

Siffror och verklighet är å andra sidan väldigt skilda saker och precisionen på Åstrands konditionstest är minst sagt omdiskuterad. Klart verkar dock att jag i stor utsträckning har min mors gener att tacka för de framgångar som jag åtnjutit som tävlingscyklist!

3 kommentarer:

  1. Fredrik, morsdag är väll inget att glömma egentligen.... Jag glömde mammas födelsedag! Och det kan man väll kanske göra!? Om det inte varit så att jag kom ihåg min flickvänns mammas födelsedag som fyller år dan efter..... Men det vågade jag aldrig säga till mamma :-P /Spiken

    SvaraRadera
  2. Fredrik, hoppas att du ärvt fler goda egenskaper från mig .... som att laga god mat, vara engagerad, ha ett glatt humör osv.
    Jag har funderingar på att satsa mer på min fysisk styrka nu när jag vet att jag har förutsättningar att den. I så fall är det att motverka "hänget" som tilltar med åren - allt på min kropp tycks dra sig mot jorden mitt istället för upp mot solen. Det enda som håller i sig i det fallet är mungiporna som har lätt för att peka uppåt.
    Puss och kram - och framför allt LYCKA TILL i Norge!!!

    SvaraRadera