söndag 16 maj 2010

Två träningsdagar kvar

Efter fem dagar här nere i Benicassim är det nu bara två dagar med träning kvar. Men det är inte vilka pass som helst som är kvar, vi har naturligtvis sparat de två mest utmanande passen till sist. Vi räknar med minst 6 timmar i sadeln och en hel del klättring OM allt går enligt planerna... Det där ordet OM ä viktigt när man är på ett såhär tufft träningsläger. Tentaklerna måste vara ute så att det inte barkar iväg över den så delikata gränsen där träningen går från att vara brutalt tuff men utvecklande till enbart nedbrytande.

Själv har jag suttit i följebilen de senaste två längre cykelpassen. Idag körde de 3 timmar med 2-4st MAXIMALA 30-sekundersintervaller. Dessa väldigt korta och typiskt anaeroba intervaller är det många som blir förvånade över att de kan vara så effektiva för prestationsförmågan gällande långvarig uthållighet, som t.ex. Vätternrundan. Teorin bakom detta är dels att denna typ av spurtträning starkt stimulerar bildningen av enzymer i musklerna som används BÅDE vid anaerob och aerob energiproduktion. Man tror även att den höga kraftutvecklingen och ofta höga rörelsehastigheten ger stora anpassningar i nervsystemet som gör att submaximala belastningar blir mycket mer effektiva.

30-sekundare är onda intervaller som de utförs på rätt sätt, precis som vårt rum.


Efter en dag i följebilen har jag stuckit ut och tränat lite på egen hand på kvällen istället. Var ute och sprang intervaller i fredags och ska snart ut och yxa på det jag har uppför en 8km lång backe... och kanske lyxa till med några egna 30-sekundare om jag orkar.

En som kanske kört några 30-sekundare för mycket, var svalan som vi fann på balkongen imorse. Den låg helt apatisk i sin egen avföring och vi befarade att den var så illa däran att vi var tvungna att "put it out of it's misery", men efter frukost började den röra på sig och när den till sist lyckades ta sig loss från de fjädrarna som kladdat fast i stenplattan p.g.a. skiten den låg i så flaxade den iväg lite halvyrt. Kom ihåg att vila rätt länge mellan varje intervall ;-)

2 kommentarer:

  1. Meddela gärna vilken tid du fick på den lilla 8 km långa backen. :)

    /Rekordhållaren

    SvaraRadera
  2. Hej "rekordhållaren"! Nu får du åka ner hit igen eftersom 17:17min är nya måttstocken... som är satt av en motionär med orakade ben ;-)

    SvaraRadera