Den senaste tiden har jag arbetat intensivt med en "elitplan" för svenska cykelförbundet. Man kan se det som en översikt över hur cykelsporten är uppbyggd, hur tävlingar går till, vad som krävs av cyklisterna, vilken prestationsförmåga cyklister har och hur vägen från nybörjare till världsmästare ser ut. Bland annat har jag gjort svenska versioner av bilder och grafer som andra cykel- och idrottsförbund skapat.
Först ut är den kanadensiska modellen för idrottslig utveckling från födsel till världstoppen inom en idrott. Denna har fått namnet "
Long Term Athlete Development" och översattes av RF förra året, men måste anpassas till varje idrott eftersom alla idrotter har lite olika krav, särskilt när idrottaren blir äldre och kommer upp på högre prestationsnivåer. Det här är egentligen inga nyheter, men det kanadensarna (framförallt ditflyttade ryssen Istvan Balyi) gjort bra är att sätta ihop det hela till ett system med namn på varje utvecklingsfas och vad som är viktigt att träna under den fasen.
I och med arbetet med elitplanen har jag insett att det är få idrotter, om någon, som inom ramen för en idrott kan erbjuda så olika typer av idrottande. Från sprint (200m på bana) till extrem uthållighet (Tour de France), tävlande i lag (4000m lagförföljelse) och individuellt (tempo), taktiskt enkel (tempo) och taktiskt avancerat (linjelopp), tekniskt enkelt (landsväg) och tekniskt avancerat (BMX) osv. Snubblade över en schematisk skiss över cykelsportens olika discipliner och deras karaktärer som jag översatte och justerade lite.
Jag förutsätter att ALLA cyklister är bekanta med vad "
Quadrant Analysis" är... eller? Okej, det är rätt nördigt, men det är faktiskt ett väldigt bra sätt att beskriva kraven som ställs på en cyklist. Det grafen nedan kan användas för att beskriva är vilka krafter och rörelsehastigheter som en cyklist utsätter sig för under ett träningspass eller lopp. Enkelt uttryckt är den effektutveckling en cyklist producerar summan av kraften på pedalen x kadensen. En given effekt kan alltså produceras antingen med hög kraft och låg kadens eller låg kraft och hög kadens. Har man en effektmätare på cykeln under ett lopp och den sparar data varje sekund får man 3600 datapunkter på en time med effekt och kadens, som bildar en "träffbild" (ungefär som en hagelsvärm grafen.
I den här grafen över kraft och rörelsehastighet har man dragit en linje som representerar den kraft x kadens som ger effektutvecklingen vid mjölksyratröskeln. Sedan delar man även in grafen i fyra områden genom att dra en horisontal och lodrät linje genom den punkt på "tröskellinjen" som motsvarar den kadens cyklisten naturligt väljer vid tröskel. Då får man fyra områden som representera cykling med hög effekt och hög kadens (I), hög effekt och låg kadens (II), låg effekt och låg kadens (III) och låg effekt och hög kadens (IV).
Olika typer av discipliner ger ganska olika träffbilder, t.ex. landsvägstempo som ger en väldigt kompakt träffbild kring punkten där den horisontala och lodräta linjen skär tröskellinjen eller MTB XC som ger en mycket vidare träffbild med mycket punkter i kvadrat II.
För att träna upp sin prestationsförmåga i en given disciplin behöver man alltså inte bara träna lagom hårt genom att hitta optimal blandning mellan volym och intensitet, man behöver även tänka på att träna med rätt krafter och rörelsehastigheter eftersom det är de kanske starkaste stimulit för rörelseekonomi och styrka, vilket är två saker som man fortfarande kan förbättra i stor utsträckning långt upp i åldrarna...