tisdag 19 oktober 2010

Optimal träningsålder

Fler försvenskningar av utrikiska grafer...

Under uppväxten är kroppen som mest mottaglig för olika typer av träning under flera olika utvecklingsfaser. Ges träning för dessa kvalitéer och förmågor störst fokus under dessa perioder kan man ofta nå väldigt goda och bestående resultat som en idrottare sedan har nytta av resten av sitt liv, både för idrottsprestationer och hälsa. Som tur är kan man förstås träna många av dessa förmågor senare i livet, men resultaten blir tyvärr inte lika omfattande.

Puberteten, eller den maximala tillväxttakten (MTT), är den kanske viktigaste referenspunkt som styr när olika typer av fysiska anpassningar som snabbhet, styrka och syreupptag är som mest träningsbara. Blocken i graferna som representerar de olika förmågorna är lagda, så gott det går, så att de stämmer överens med den ålder då de bör tränas.


3 kommentarer:

  1. Att man är som mest mottaglig en viss ålder låter som en svår tes att bevisa. Så många parametrar att ta hänsyn till, över lång tid osv. Finns det någon omfattande forskning du kan hänvisa till?

    SvaraRadera
  2. Detta har det forskats oerhört mycket på under lång tid och det är inga nya koncept (se www.ltad.ca för en sammanställning av aktuell forskning).

    SvaraRadera
  3. Jag hajar inte riktigt grafen. tex snabbhet, är det effektivast att träna det när man är 8 år, Kondition 13-14 år, och styrka 20+ år

    SvaraRadera