tisdag 5 oktober 2010

Volvo

Ett träningsmedel för cyklister som inte är lika vanlig att folk har hemma jämfört med sina kusiner trainern och testcykeln är rullen.

Rullen är nog en av de bästa träningsinvesteringar man kan göra som cyklist, åtminstone sett till träningseffekt/krona. Dels för att de är billiga men även för att de inte sliter på ramen eftersom den inte sitter fastspänd som i en trainer.

Träning på rulle är specifik balansträning för cykel. I princip är det som att cykla på en lång planka som du inte får cykla av och som även gör att du är lite mer instabil än ute på vanlig väg. Det kan vara lite svårt första gången man ska cykla på rulle, men de flesta lär sig rätt snabbt. Lär du dig att cykla bra på rulle blir du med största sannolikhet lite säkrare i klungan, där det är viktigt att hålla en rak linje och inte vingla omkring.


När man kör på rulle får man även väldigt direkt feedback på om man har lite slarvigt rundtramp eftersom man annars börjar gunga fram och tillbaka på rullen. Detta blir svårare och svårare ju högre kadens du håller. Men trots det (eller kanske tack vare den feedbacken) är rullen framförallt bra på att förbättra förmågan att trampa snabbt, eftersom vikten på dina fälgar och där i princip är det enda motståndet. Även om man sällan använder så höga kadenser när man tävlar så är det bra att höja taket i kadensspektrumet. Din maxkadens är sällan en begränsning när du är pigg men när man blir trött i slutet av en tävling sjunker din maxkadensen, p.g.a. trötthet i nervsystem och muskler, och kan helt plötsligt bli så låg att det påverkar prestationsförmågan. Att producera hög effektutveckling över längre perioder lider normalt sett mer av en för hög jämfört med en för låg kadens. Att lära sig producera hög effekt (upp till strax över tröskel) med en hög kadens gör även att du blir bättre på att producera mycket effekt vid dina mer vanliga kadenser.

Det finns lite olika övningar man kan göra på rullen, utöver att köra vanliga intervaller, som påskyndar förbättringen av balans, rundtramp och spinn.


Vill du inte köra hela passet på rulle kan du värma upp eller varva ned på rullen, men köra resten av passet ute eller på trainer/testcykel.

5 kommentarer:

  1. Ja, rullen är bra till mycket. Förträfflig till dagar då man vill "vila aktivt".

    SvaraRadera
  2. Finns det inget bättre än en rulle? alltså att träna sin balans på..

    SvaraRadera
  3. Man kan ju även sätta dit hjul under och bygga sig en egen "freeroller". Funkar kanon! Klarar alla "stupid tricks" på min och det går att köra spurter. Och så är det skönt att kunna sitta på racern hela vintern :)

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att du börjar bli väl kreativ i din rubriksättning... För mycket fritid månne? ;)

    SvaraRadera