måndag 30 maj 2011

Från idol till ultraidol

I helgen tog den amerikanska multicyklisten Brian Lopes steget från att vara en av mina idoler till att vara någon form av ultraidol :-)



Det var några år sen den numera 40 år gamla 4X-fantomen (VM-guld 4 gånger och totala världscupen 6 gånger) officiellt lade av, men han har ju som flera andra gamlingar i branschen inte slutat cykla för den sakens skull, utan hållit igång med BMX, dirt, downhill, freeride, XC, landsväg, bana osv osv.

Vår svenska motsvarighet, Tommy Johansson, berättade här om dagen att Brian brukade köra nästan alla discipliner som erbjöds på en tävlingshelg, på den tiden världscuperna i USA samkördes med deltävlingar i jänkarnas NORBA-serie. Brian kunde köra 4X världscupen på kvällen, köra DH-träning på morgonen efter, köra XC-race på eftermiddagen och sen DH-final dagen efter det. Däremellan hann han med ett antal varv i pumpt tracken och en lite hopp i dirten. En klassisk "Duracell-människa"!

Nu när sprint eliminator blivit en allt mer renrasig disciplin och det talas om en sprint världscup till 2012, så har den gamle räven dammat av XC-kläderna och är med och stångas. Han har alltid varit känd som extremt start- och spurtsnabb (BMX och 4X-cyklister är ju de som producerar flesta watt/kilo kroppsvikt, nämligen ca 25W/kg), så han är extremt farlig när han lyckas hänga med hela vägen i ett heat. Även om han cyklat en massa genom åren har han främst ägnat sig åt sprintbetonade discipliner så uthålligheten räcker naturligtvis inte riktigt till mot de åkare som kommer från XC.

Nu senast i Offenburg tog han sig dock till final, där han visserligen blev sist (6:a), men då tror jag inte det är så långt kvar tills han är med in till upploppet och då får övriga det svettigt...



Brian är även en av två författare till boken "Mastering Mountain Bike Skills" som jag verkligen kan rekommendera för de som vill lära sig mer om hur man tar sig fram på bästa sätt i terrängen på en cykel. Naturligtvis kan man aldrig läsa sig till att bli en tekniskt bra cyklist, men man kan lära sig vad det är man sen måste ut och öva en massa på ;-)

1 kommentar: