fredag 13 november 2009

Matrecension

Jag älskar mat, både när det gäller kvalité och kvantitet, en passion jag delade med båda mina medresenärer. Under USA-resan passade vi naturligtvis på att göra lite kvasi-vetenskaplig och ytterst subjektiv "matforskning". Jag tycker att USA generellt sett har sämre gastronomiskt rykte än de förtjänar, det är få länder som erbjuder en sådan bredd på matutbudet. Visst det finns massor med ruskigt kass mat, både nyttighets- och smakmässigt, men det finns lika många pärlor om man bara letar lite.

Vi koncentrerade oss på snabbmat, mexikanskt och hamburgare. Detta var mest praktiskt eftersom 1) detta oftast är relativt billigt (vilket är bra när man ska äta ute alla måltider under en månad), 2) vi var oerfarna men lite nyfikna på det mexikanska köket och 3) jakten på den fulländade hamburgare är i princip lika prestigefylld som jakten på den heliga gralen (vissa anser att de är en och samma sak).

Att vi ideligen "våldsförde" oss på våra matsmältningssystem med stora mängder mat väntades ge märkbart utslag på vågen. Kroppsvikten är ju ett ständigt samtalsämne bland uthållighetsidrottare. Direkt när jag kom hem vägde jag mig och konstaterade nästan fem kilos viktökning, men det verkar ha varit en del "resevikt" eftersom det nu stabiliserat sig kring 2-3kg.

Nedan är våra, som sagt synnerligen subjektiva, forskningsresultat...

Snabbmatstoppen:


1. Carl's Jr
2. In-N-Out Burger
3. Panda Express
4. Jack-in-the-Box
5. Quinto's
6. Baja Fresh
7. Wendy's
8. Denny´s
9. Burger King
10. Taco Bell

Följande ställen kunde ev. fått vara med på listan, men bedömdes inte som rena snabbmatskedjor: Applebee's, Sbarro (sämst på hela resan), Sonic och Ihop.

När det gäller den mexikanska maten är det egentligen bara två ställen som förtjänar att tas upp, Wahoo's i La Jolla (uttalas La Hoja), men framförallt Cotija's i Santee. Vi var tvungna att göra två besök på Cotija's, det var bara så j***a gott!


Resans bästa burgare kom naturligtvis från "icke snabbmatskedjor". Östkusten påstår sig vara burgarmästarna #1 och 4 av 5 restauranger på CNN's top 5 över USA bästa burgare kommer från östkusten. Den enda av de top 5 som vi besökte ligger på västkusten och toppar min lista, nämligen Hodad's i Ocean Beach i San Diego. Kvalitetskött, rejält tilltagna skivor bacon och två tjocka skivor bifftomat var det som fällde avgörandet.


Även om Hodad's var bäst så anser jag att följande ställen förtjänar ett besök om ni, kära bloggläsare, skulle ha vägarna förbi där någon gång.

Corner Bistro i Greenwich Village i New York, New York
Oscar's Café i Springdale, Utah vid Zion National Park
Joy Burger i South Harlem i New York, New York
Hulas Island Grill & Tiki Room i Monterey, California (som jag själv blev tipsad om av en bloggläsare)

Las Vegas är ju kända för sina många bufféer och självklart satsade vi på en "all you can eat all day"-buffé på vårt hotell "The Excalibur". Den innehöll de klassiska köken (mexikanskt, kinesiskt, italienskt, sushi för att nämna några) och var sådär lite lagom sunkig med många lite halvdeppiga gäster som tröståt efter att ha spelat bort lite för mycket pengar. Ett stort plus var att man fick ett "åkband" (precis som på tivoli) runt handleden så att de kunde se att man hade betalt och kunde komma och gå som man ville. En liten besvikelse däremot var Hooter's i Las Vegas, för starka och flottiga kycklingklubbor... tur att det var annat som var positivt ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar