fredag 13 februari 2009

Hälso-Goebbels

Reklam och propaganda är roliga saker!

I en reklam för VitaePro på TV just nu kan man höra att antioxidanter har "dokumenterad effekt på uthållighet". Jo, det stämmer ju faktiskt, uthålligheten blir dokumenterat sämre. Fria radikaler (som antioxidanter hjälper till att "neutralisera") är ett stimuli för uthållighetsanpassning. Antioxidanter har visserligen även positiva effekter på hälsan, men äter man en hyfsad kost så bör man absolut inte supplementera med en massa extra antioxidanter om man har för avsikt att maximera sin uthållighet.

Det är inte ovanligt att hälsoföretag betalar forskare att göra studier på deras produkt. En fysiologiforskare i min närhet har berättat att han gjort en studie på enzymet Q10 åt en tillverkare av kosttillskott. Jag kommer inte ihåg exakt vilken effekt av Q10 de skulle undersöka, men de fann i alla fall det blev sämre. Tillverkaren var dock lika glad för det eftersom de nu kunde stoltsera med "vetenskapligt dokumenterad effekt". Sweet!

1 kommentar:

  1. Vad menar du med "Jo, det stämmer ju faktiskt, uthålligheten blir dokumenterat sämre." Menar du att om man har för mycket antioxidanter att uthålligheten blir sämre? Eller har jag missuppfattat något?

    SvaraRadera