måndag 10 januari 2011

Var är landsvägscyklisterna?

I helgen hölls nationella mästerskap i cykelcross i de flesta länder runt om i Europa. I resultatlistorna finner man en hel del namn på cyklister som normalt specialiserar sig på mountainbike och landsväg.

Toppnamn inom MTB som gick att återfinna i helgens mästerskap var Marco Aurelio Fontana (vann italienska mästerskapen), Jaroslav Kulhavy, Liam Kileen, Eva Lechner, Lukas Flückinger, Martin Gujan, Sabine Spitz och Jelmer Pietersma. På landsvägssidan fanns exempelvis det en hel drös duktiga landsvägsproffs med vid franska mästerskapen som Sandy Casar (Francaise Des Jeux), Arnaud Labbe (Cofidis Le Credit En Ligne), Sébastien Hinault (Ag2R La Mondiale), Sébastien Minard (Ag2R La Mondiale), Jerome Pineau (Quick Step), Arnold Jeannesson (Francaise Des Jeux) och Steve Chainel (Francaise Des Jeux). Dessutom vann som vanligt multitalangen Marianne Vos holländska mästerskapen i cross...

Här i Sverige avslutandes Merida-Northwave Cup i helgen och i princip alla som deltagit i cupen är MTB-cyklister, med några få undantag, t.ex. Linus Dahlberg och Karin Aune. Var i hela fridens namn håller alla landsvägscyklister hus?

Jag har en teori... kulturen inom svensk landsvägscykling har blivit alldeles för mycket "back slick och solbrillor" och alldeles för lite "underställ och snor"! Det är banne mig för slapp inställning till träning bland svenska landsvägscyklister för tillfället. Nivån är så kass just nu att har en cyklist minsta lilla antydan till naturlig talang räcker det att åka ut på ett par timmars fikarunda några gånger i veckan för att hänga med eller t.o.m. vinna i elitklassen. Startfälten på landsväg är för tillfället större på landsväg än MTB, men genomsnittscyklisten i elitklassen är påtagligt sämre tränad i landsväg jämfört med MTB i dagsläget. Det är m.a.o. dags att börja fundera över vad man vill med sitt cyklande, är det att vara en medelmåtta eller att nå sin fulla potential? Är det det sistnämnda behöver man inse att man pysslar med en klassisk "snorsport" där det krävs en nära på manisk passion för att bli fysiskt utmattad balanserat med en livsstil som möjliggör optimal återhämtning däremellan för att lyckas. Man får helt enkelt inte vara rädd för att ta i ordentligt!

Kommer man med argumentet att man är "tävlingstrött" efter en säsong i svenska elitklungan så hoppas jag verkligen inte att man har någon som helst ambition att någon gång bli professionell på landsväg eftersom det innebär ungefär dubbelt så mycket tävlande från slutet av februari till mitten av oktober och under betydligt mer miserabla förhållanden än vad något svenskt lopp kan erbjuda...

Men ok, vill man inte köra cross som landsvägscyklist så lär man ju istället vara uppe i Falun och nöta velodrom minst en helg i månaden och dessutom köra de tävlingar som anordnas där. Rotterdam 6-dagars går just nu och band deltagarna finns åkare som t.ex. Theo Bos (Garmin-Cervelo), Niki Terpstra (Quick Step), Kenny Van Hummel (Skil-Shimano) och Bobbie Traksel (Landbouwkredit-Colnago). Även här finns några undantag bland cyklister som inte bor i Falun, t.ex. Sara Mustonen, David Ekholm eller hela Team Cykelcity.

Svensk landsväg måste snäppa upp sig både en och två nivåer om man vill fortsätta skörda så oväntat fina internationella framgångar som nu sker genom cyklister som Gustav, Emma och Tomas!

35 kommentarer:

  1. Det finns väl också åtskilliga som faktiskt tränar vad de kan under vintern, dvs de är igång men väljer ändå att inte tävla.

    Kan det också vara ett utslag av ngn slags nationell läggning som hellre prioriterar "förberedelse" än "genomförande"?

    Talar ju för att söka sig så fort som möjligt från Sverige innan man fastnar i ett kontraproduktivt mönster

    SvaraRadera
  2. Jesper Spjuth var banne mig i Lund och slaskade runt :)

    SvaraRadera
  3. Visst är det så Fredrik. Det är en mängd saker oberoende av varandra som måste till för att det skall finnas någon som helst motivation att bli "snortrött". Just nu är inte Sverige arenan. Här saknas grunden för att bygga något. Falun kan inte enbart vara loket i Sverige, eller Cykelcity eller våra stackars proffs.
    Vad finns det för motivationsfaktorer för den minskande juniorklungan.
    Samhället kräver inte full potential längre. Vi har det för bra.
    Kanske är dieselcyklisterna i CC ett hot mot intressantare tävlingar. Men alla tider har haft ett starkt lag. Det gäller att hitta motivationen att slå dem. Eller komma runt problemet på annat sätt. Flytta utomlands, det är enklare än någonsin nu. Annat var det på 90talet.

    Jag känner till bandyn och det är lika där. men det är ingen internationell arena mer än att ryska klubbar just nu har mycket mer pengar än svenska. De äldre som en gång haft en hög nivå hänger med de unga upp till 40årsåldern numer vilket är skrämmande. Inte blir träningarna hårdare heller nu då man skall på is i bandyhallar, det kommer att ge klenare bandyspelare och fler skador, oftast på stjärnorna som måste stoppas.
    Det är mer ett samhällsproblem än personliginställningsproblem, tror jag.
    Men jag vill inte säga att det var bättre förr. Men mättnadskänslan verkar komma tidigare nu. Och jag förstår dem. Hoppas att denna diskussion kommer igång här.

    SvaraRadera
  4. Intressant och spännande åsikter Fredrik, så pass att jag var tvungen att göra en egen vinkling på det du nämner i detta inlägg.

    Skoj skoj!

    Mvh
    Fritz

    SvaraRadera
  5. Och då ska man ha i åtanke att mtb åkare i sverige just nu (förutom alexanda engen) är ganska medelmåttiga dessutom internationellt, Lindgren är kanske undantaget men rent generellt tycker jag folk verkar mer fixerade vid sina pulsklockor och garmin connects än o cykla o ha kul. Det är lite roligt när man läser vad utlänska cyklister t ex Nino Schurter har o säga om träning, att det faktiskt är något dom tycker är kul. De flesta cykelbloggar i Sverige handlar om män som pratar watt och hur tunga pass dom kört, för o imponera på andra män.

    /exil svensk.

    SvaraRadera
  6. Efter att ha skottat snö och hackat is i ca 10 timmar under helgen så kan jag bara konstatera att vi har inte rätt klimat för vintercykling. Det är svårt att få till bra banor, man lockar absolut ingen publik och de få som är på plats ser till att försvinna illa kvickt när alla kläderna är genomblöta och det är nollgradigt.

    Både banan i Sandby och i Lund bjuder annars på kanonförhållanden för publik där man kan se större delen av banan. Bra väder, hyggligt stort startfält med bra cyklister och genast kommer man locka alla cykelintresserade i hela Skåne till de tävlingar som erbjuds i Sandby och Lund.

    Jag tror att framgång föder framgång. Lyckas man få många cykelintresserade och cyklister till tävlingarna så kommer de duktiga lvg-cyklisterna också!

    Vet du vad som kom ut av mötet på lördagskvällen?

    SvaraRadera
  7. För att veta vilken passion och inställning osv svenska lvg cyklister har, måste man ju undersöka det.

    Det finns ju inget självändamål i att bli så bra cyklist som möjligt. De flesta svenska elitcyklister kanske tränar precis så mycket som dom själva vill och har inga ambitioner att bli proffs, och är nöjda som det är!

    Sen är det ju tråkigt för svensk cykel om det är viktigt att få svenska framgångar, och de uteblir.

    SvaraRadera
  8. Och dom tre som nu är nämnda - Gustav, Emma, Tomas har alla tagit i och blivit snoriga i skogen.

    SvaraRadera
  9. Nicklas Ekstrand: Lundacrossen hade grymt bra publikförhållanden, lite sämre i Södra Sandby men helt okej där med.

    Var en hel del som kom ut ur mötet i lördags kväll. Information i tid, färre tävlingar eller färre tävlingar som räknas för att lättare toppa och ha råd med att vara sjuk en helg, mer pengar för att locka elit, varma duschar, mer centrala banor (lär bli grymt i Stockholm nästa säsong kan jag säga) och en del annat. Får se hur bra vi kan göra det till nästa säsong. Hoppas det växer och elit/prestigeklassen får den uppmärksamhet de förtjänar som kör där och får med fler lvgcyklister istället för att de bara vilar.

    SvaraRadera
  10. För alla namn du nämner finns det ju mångfaldigt fler exempel på landsvägscyklister som är extremt framgångsrika utan att köra vare sig cx eller bana så vet inte riktigt vad det bevisar. Är man ung och satsar på landsväg, med ofta begränsade resurser, tycker jag det är fullt rimligt att spara de pengar det trots allt kostar att åka runt och tävla i cx, alternativt åka till velodromen regelbundet, till att åka på träningsläger/tävlingar inom den specifika grenen man faktiskt håller på med. Tror det största problemet istället är att nyrekrytering inom landsväg, som bla yttrat sig i att juniorklassen ofta bara är 1/10 så stor som för 10-15 år sedan, går så dåligt.

    Sen är det ju förvisso ett vanligt fenomen bland fd elitcyklister att raljera kring hur mkt bättre och hårdare allt var förr när man cyklade alla pass i motvind, uppförsbacke och snöblandat regn med halvmeterlånga istappar i skägget så du må vara ursäktad där.. (-:

    SvaraRadera
  11. åhh va trött jag blir Björn. du har ju inte fattat ett dugg va det handlar om.

    SvaraRadera
  12. Det var ju en extremt konstruktiv kommentar... Kan du inte förklara vad jag inte fattar istället?

    Jag hade inga andra ambitioner än att förklara att jag inte riktigt håller med om sambandet Fredrik bland annat ser mellan bristande vilja/inställning/hårdhet och uteblivit deltagande på nationella cx-tävlingar och diverse banaktiviteter bland lvg-cyklister. Tycker det är lite väl hårt och enkelt att säga att folk generellt sett är vekare nu än förr. Finns fortfarande många med rätt vilja men utan rätt resurser enligt min mening.

    Om sen dålig rekrytering bland ungdom och junior-cyklister beror på någon typ av allmän förslappning i samhället låter jag vara osagt. Dock tror jag inte att den radikala förändringen som trots allt skett bara beror på det. Det "borde" gå att lyckas bättre på rekryteringsområdet. Fler tävlingsinriktade cyklister in i elitklungan från juniorleden betyder i sin tur fler cyklister med "rätt" inställning och en på sikt högre nivå på cyklingen.

    SvaraRadera
  13. För min del så saknar jag en tabell på hur stor andel av landsvägscyklisterna i Frankrike som kör cx i jämförelse med Sverige. Om Emma, Gustav och de andra svenska landsvägsproffsen börjar köra cx på tävlingar i Lund eller längre norrut, så talar vi om inget annat än världsensation. För egen del så gläds jag åt att den lokala pressen verkligen gjorde något stort på webb och papper om crossen denna gång. Sedan är jag förstås nyfiken på vem som vunnit elitklassen med en kaffekopp i handen? Bäckstedt?

    SvaraRadera
  14. Till Sven-Erik: då kan du få en världssensation direkt Emma Johansson deltog och segrade i en CX-tävling i Norge i december.

    SvaraRadera
  15. Snyggt Foxen!

    Det har varit så i alla tider att de stora proffsen ställt av MTBare vilken dag i veckan som helst. Det Gustav gjorde på Suggan var inget konstigt.

    Björn läser inlägget som fan läser bibeln. Man måste förstå att Fredrik jobbar med detta och det inte är deltagande i CX eller velodrom detta handlar om. Det handlar nog mest om som Öijer beskriver som att vi äldre måste lära de yngre hur en cyklist skall vara.
    Gino Bartali sade till Quranta innan han dog att han tyckte att Ivan var ute för mycket på Disco för att kunna bli en duktig cyklist. Hade han rätt?

    Jag vet att när cuptävlingarna på 1997 gjordes med samma vinnartid som Världscupen var jag en av dem som slutade med MTB då en tävling i Sverige är intensivare många gånger över 95% av maxpuls än att "klättra på 92%" uppför alperna för att sedan coasta nedför.
    Det gick från 90startande på cuptävlingar till 15 idag wow. Är inte det att ta bort glädjen och samtalen i en sport. Att ta bort bredden som måste finnas. Det berodde på Förbundskaptener med hybris. Nu har vi en bra MTB kapten som varit med sedan begynnelsen. Lyssna där.

    SvaraRadera
  16. ...och hade det inte varit för ett hinder i tillvaron hade även Gustav Larsson för avsikt att köra en svensk CX-tävling i vinter.

    SvaraRadera
  17. Du är fel ute Fredrik.

    Lvg, CX, XC och bana är olika idrotter. Du kunde lika gärna raljera över att det inte är några cyklister med på skidtävlingarna i dalarna.

    En cyklist som bor i mälardalen och tränar för att bli bättre på lvg ska naturligtvis inte lägga hela helgen på att sitta och köra bil ner till Skåne för att cykla 2*1 h i urusla förhållanden på snö och is. Bättre då att utnyttja helgen till att träna ordentligt på hemmaplan och spara pengar (och tid)till utlandsläger.

    SvaraRadera
  18. Oskar >>> Nu är inte jag cyklist men att säga att är olika idrotter är väl fel? Det finns många egenskaper som är viktiga i alla grenar och dessutom är det utvecklande att köra andra saker än sin huvudgren och det är nog detta Fredrik menar. Ska du köra belgiska vårlopp på lvg ska du nog se att lite XC gör dig gott eller kan du spara dina pengar för att åka till Mallis och iaf ha bruna ben när du bromsar dig ur klungan av rädsla när det blir lite teknisk åkning.

    SvaraRadera
  19. Det känns lite som att det är rätt vanligt att cyklister som tävlar med fokus på mtb ofta ser sig som cyklister och inte som specifikt mtb-åkare medan landsvägscyklister lättare låser sig vid definitionen av landsvägscyklist som just endast landsvägscyklist. Jag läser lite detta både i Fredriks inlägg och ur kommentarerna och det är inte alls till lvg-cyklisternas fördel då det är svårt att argumentera mot nyttan av en bredare repertoar.

    SvaraRadera
  20. Ja landsvägscyklister är lätliga och ditos fy fan. När det kommer till träning då är det bara ben men även armar som håller, bygger så genom snöm ingenting mot akta mtb behålls! Bygger muskler genomarbetade snöm

    SvaraRadera
  21. Tänk om mina vita strumpor blir smutsiga.

    SvaraRadera
  22. Det står väl ingenstans att Fredric kräver att man skall köra hela cupen!? Cupen är ju upplagt för att ligga runt hela Sverige och nog borde man som minst kunna masa sig till helgen som ligger närmast geografiskt. Jag fattar inte heller snacket om bristande resurser. Priset/utrustningen på hojjarna i elit/ungdom pekar inte direkt på kassabrist.

    Och två veckor i Spanien kostar under 10 papp. Fattar inte vad det har med att kunna åka på ett par CX tävlingar och få riktigt intervallträning (istället för att lura sig med att tokstirra på watt-talen på sin TC och sen googla hur mkt Cancellara drar på sina tempolopp).

    Och sen ställa nyrekryteringen som ett motargument fattar jag inte (dessutom ett uttjatat tröttsam argument som inte förklara / bevisar ngnting utan ett kvasiargument som man kan slänga in i vilken idrottsdiskussion som helst när någon ifrågasätter de aktiva idrottarna). Inlägget handlar ju om dagens cyklister inte om vad som komma skall.

    /d

    SvaraRadera
  23. Håller med dig Fredrik, det är dags att hårdna till lite.

    Dock gillar jag backslick & solbrillor gällande cyklister över lag, cykel är banne mig riktigt coolt och då skall vi se riktigt coola ut också även om snoret måste rinna för att vi skall vinna så skall det banne mig bort på prispallen sen.

    Jag förundras av en del kommentarer här, som trycker på att en förbundskapten med den bakgrunden skulle kunna ha fel med sin uppfattning. Läs på lite nu om vem ni faktiskt kritiserar. Och om ni nu har läst på, så är jag väldigt nyfiken på bakgrunden du har för att kritisera Fredrik. Hur många SM guld har du som kritiserar Fredrik?

    Jag håller med Fredrik i att fler av våra Svenska Elitcyklister vare sig de är i grunden LVG, MTB, DH, 4X, BMX, Velodrom cyklister borde nyttja CX säsongens möjligheter till att bli bättre och tuffare. Inte sagt att det kanske passar alla, men om man ser ur ett generellt perspektiv så.

    Grymt intressant blog Fredrik!
    Hälsar
    Adde

    SvaraRadera
  24. d> Under nov-feb vill jag få till riktigt bra grundträning med mycket mängd, bra kontinuitet och fasta rutiner. Jag tycker därför inte att det passar bra att på helgerna åka runt och köra korta crosstävlingar. Dessutom vill jag inte ägna mig åt tävlande under denna period av året.

    Som elitsatsande cyklist är min ekonomi ansträngd och även om jag säkert kan få till någon sponsorlösning för att få ut en tävlingsduglig cross så innebär det ändå en kostnad som jag inte är beredd att ta. Jag har heller inte stöd från min förening som innebär att jag kan åka runt på crosstävlingarna helt kostnadsfritt.

    Till sist så finns det faktiskt ingenting som tilltalar mig med CX-cupen. Varken tävlingsformatet, resorna, de små startfälten, kylan, snön, isen eller leran.

    Anonym> Om jag älskar att träna lvg i värme och bra förhållanden och inte har för avsikt att köra några belgiska vårtävlingar då? Är det ok att jag åker till Mallis under två veckor i mars? Är det ok för dig (och Fredrik m.fl) att jag gör en satsning som jag tror på och finner glädje i? En satsning som innebär att väldigt mycket i mitt liv får stå åt sidan för cyklingen trots att jag inte åker till Skåne i januari och tävlar i cykelcross?

    SvaraRadera
  25. Adde> Bra argumentföring, verkligen. Bara de som har tagit SM-guld har rätt att uttrycka sin åsikt.

    SvaraRadera
  26. Oskar> Nu blev det ju riktigt roligt jag citerar därför det du skrev "Du är fel ute Fredrik" och sedan argumenterar du för att olika cykelgrenar är helt olika varandra, mot en person som bevisligen lyckats "relativt bra" med sin cykelåkning följt av att han är tränare och coach på högsta nationella nivå. Jag citerar delar av vad jag skrev: "Inte sagt att det kanske passar alla, men om man ser ur ett generellt perspektiv så."

    Hade du tex skrivit: Jag känner att jag inte har råd att köra CX cupen för jag vill hellre spara pengarna till ett läger i värmen som ger mig motivation och förberedande mängdträning, vad tycker du om att resonera så Fredrik? Då hade jag köpt ditt resonemang fullt ut, Men när du raljerar över att Fredrik har fel, då kände jag att det var värt att debattera lite.

    Kul att du reagerade...

    SvaraRadera
  27. Anders> Kul att du tycker att det är roligt att försöka sätta mig på plats.

    Jag hävdar fortfarande bestämt att Fredrik är fel ute. Lvg, CX, XC och bana är olika idrotter. Fredrik får acceptera att vi alla har olika viljor, mål och förutsättningar som cyklister och jag ser ingen anledning till varför han som erfaren cyklist med många framgångar i bagaget skulle ha företräde i debatten.

    Att kritisera nivån på den svenska elitklungan och raljera över att vi inte väljer att vara med i CX-cupen är i mina ögon bara plumpt och faktiskt direkt opassande i rollen som förbundskapten.

    Det finns orsaker andra än "backslick och solbrillor" som gör att vi inte kör CX-cupen och där har ju Fredrik som anställd av förbundet så klart möjlighet att påverka. Gör det istället för att snacka skit. För det är inget annat än skitsnack att nervärdera och smutskasta oss lvg-cyklister som Fredrik gör när han hävdar att en motionär kan vinna i elitklassen.

    SvaraRadera
  28. Man får inte bra cyklister genom att få dem att känna sig tvingade att åka på tävlingar. Om cyklister tror det är bra för sina mål, inte tycker det är jättetråkigt och har råd, så är det säkert bra att åka på CX tävlingar, annars inte. Men visst förefaller det vara glesare på senare år mellan cyklister som vill lägga rejäl energi på sin cykling. I slutändan är det resultaten som räknas och trots en väldigt liten elit i landet har vi ju trots allt fått fram några riktigt bra cyklister. (Själv är jag inte så intresserad av cykling med sikte på tävlingar. Cykel kan faktiskt vara kul ändå ... och krävande.) /Jerry - http://cycloclimbing.com

    SvaraRadera
  29. Oskar> Jag hävdar att det generellt är så att fler cyklister skulle behöva se sig om i sin närhet för att kunna förbättra sina förutsättningar att lyckas bättre med sina prestationer.

    Du är säkert väldigt seriös och har full koll på vad som är bäst för din egen utveckling och stämmer kanske inte överens med den generella cyklisten i det fallet. Jag ifrågasätter på inget sätt ditt val av upp lägg. Dock ifrågasätter jag ditt påstående om att Fredrik på sin egen blogg med sin erfarenhet skulle vara fel ute i sin iakttagelse och åsikt. Därför är jag väldigt intresserad av att höra mer om din bakgrund och vad du har för belägg för dina påståenden. Vad är det som skiljer sig så förbaskat åt mellan de olika grenarna som gör det dumt att ställa upp på tävlingar i den andra för att försöka utvecklas?

    SvaraRadera
  30. Som jag sa som andra kommentar, de flesta prioriterar förberedelse över genomförande, man vill ha lugn och ro under vintern (=förutsägbara veckor)för att sedan framåt april börja tävla. Upplever sedan tävlingssäsongen som ganska svårhanterlig genom de krav på improvisationsförmågan tävlandet ställer (svårt ha långsiktig planering, anpassa träningen efter tävlingsschemat osv) det blir för mycket och tävlingslusten tar slut i juli, Sedan längtar man bara till den långa förutsägbara vinerträningen igen. Dvs förberedelse,träningen blir viktigare än geomförandet tävlandet.

    Om man vänjer sig vid ett sådant mönster redan från början och aldrig utmanar sina gränser så ska nog inte uttala några ambitoner om att komma utomlands "senare, när det är dags osv" utan istället kasta sig utomlands så fort som möjligt för att lära sig hantera kaos och förstå att cykel=tävla mer än någon annan uthållighetsidrott.

    SvaraRadera
  31. Anders> Jag menar främst att Fredrik är fel ute när han raljerar över ORSAKEN till varför det är så lågt deltagande i CX-cupen.

    Det beror inte på att svenska lvg-cyklister är slöa och rädda för att ta i.

    Han nämner fyra olika grenar inom cyklingen och verkar argumentera för att det bästa sättet att bli bra på lvg är att träna och tävla samtliga dessa discipliner. Att den bästa grundträningen för lvg är att åka land och rike runt för att tävla i kyla, snö, is och lera. Oavsett de uppoffringar som detta innebär (Pengar, tid, långa resor osv).

    Jag tror att det är få elitsatsande lvg-cyklister som delar den åsikten, och där har du orsaken till varför det är så lågt deltagande i CX-cupen.

    Jag säger det igen så att du förstår vad jag menar: Fredrik får acceptera att vi alla har olika mål, viljor och förutsättningar som cyklister. Detta oavsett vad vi har för ambitioner med vårt tävlande.

    Och för att svara på din fråga om vad det är som skiljer de olika grenarna åt så är det väldigt enkelt: Tävlingssäsongerna för de olika grenarna matchar inte varandra.

    SvaraRadera
  32. Oskar>>> Jag förstår inte var du läser in att jag tror att man måste träna och tävla i ALLA discipliner för att lyckas som landsvägscyklist. Det varken menar jag eller skriver för den delen. Det enda jag menar är att många landsvägscyklister skulle kunna få mer effekt av sin idrottande genom att lägga en del tid på träning och/eller tävling på cykelcross och/eller bana under vintern. Jag tror att genom att kliva ur sin "komfortzon" på det här sättet skulle de utvecklas mer än de gör med samma gamla intervallträning på trainer eller distansrunda.

    Jag accepterar definitivt att alla har olika mål, viljor och förutsättningar. Att folk har olika ambitionsnivå är också solklart, men här i ligger en del i problematiken. Många tillskriver sig själva epitetet ELIT men agerar som MOTIONÄRER. Att vara elitidrottare handlar om att sträva efter att nå sin fulla potential och göra det som krävs för att nå dit. Är man motionär gör man det som är roligast, enklast, mest hälsosamt eller vad man nu vill få ut av idrottandet.

    En motionär kan med andra ord slå någon som elitsatsar. Motionären i fråga kanske har varit elitsatsande tidigare och därmed byggt upp en hög kapacitet som nu lätt underhålls som motionär. Eller så har denne motionär helt enkelt haft tur och begåvats med mycket fördelaktiga anlag för cykling, men valt att inte utnyttja dem fullt ut...

    SvaraRadera
  33. Fredrik> Jag läser in det i din besvikelse över det låga deltagandet i CX-cupen och vad jag tolkar som en besvikelse(?) över att velodromen i Falun inte används fullt ut samt påståendet om att MTB-cyklisterna håller bättre nivå än lvg-cyklisterna.

    Hur kan din besvikelse över detta vara så stor att du (som förbundskapten) väljer att häva ur dig att "Det är banne mig för slapp inställning till träning bland svenska landsvägscyklister för tillfället. Nivån är så kass just nu att har en cyklist minsta lilla antydan till naturlig talang räcker det att åka ut på ett par timmars fikarunda några gånger i veckan för att hänga med eller t.o.m. vinna i elitklassen." ?

    Jag ser inte kopplingen och det är det jag argumenterar för. Jag menar att du är fel ute när du tror att det är "backslick och solbrillor" som är orsaken till att "vi" inte kör CX-cupen.

    Vem är det som tillskriver sig epitetet elit? Alla vi som tävlar i elitklassen? Jag kallar mig inte elit trots att jag nog får räknas som minst lika mycket elit i svenska mått mätt som du var elit i ett internationellt perspektiv. Men jag skulle aldrig komma på tanken att kritisera dig(eller den kategori cyklister som du tillhörde) för att inte satsa fullt ut. Alla gör de satsningar och prioriteringar som de finner meningsfulla och det finns ingen som helst anledning att börja snacka skit för det.

    Det finns många svenska killar (och tjejer) som håller mycket hög nivå och som med all rätt kan kalla sig för elitcyklister, och vi är sedan en ganska stor grupp åkare som älskar att cykla och att tävla i den högsta klassen här i Sverige utan att för den delen göra de uppoffringar som krävs för att din definition av elit ska uppfyllas. De cyklister (15-20 personer?) som på allvar siktar mot proffslivet gör nog helt rätt i att lägga allt krut på att försöka tävla så mycket som möjligt internationellt istället för att köra CX här hemma. Vi övriga kör det vi tycker är kul. Svårare än så är det inte.

    SvaraRadera
  34. Vad hände med Oscar the crossmaniac? Är han bara maniac nu??

    //A

    SvaraRadera