tisdag 31 mars 2009

Miljöpåverkan

På vägen hit diskuterade vi en del kring vilken miljöpåverkan cykelsporten har. Vi kom fram till att cykelsport på elitnivå troligen ligger i topp bland idrottsliga verksamheter som har negativ inverkan på moder jord.

Varje cyklist kör mellan 70-100 lopp per år och lagen kör ofta på två eller tre fronter samtidigt. Till varje tävling går det minst en bil, en buss och en lastbil som endast innehåller ledare, eftersom cyklisterna i regel flyger och naturligtvis ska plockas upp på någon flygplats som innebär en viss omväg. Är det ett etapplopp ska alla dessa fordon flyttas 10-30mil varje dag och är det ett endagslopp ska minst en bil åka bakom och ett fordon ska ut till langningssträckan som i 8 fall av 10 ligger längst bort på banan. Langningen av mat sker via påsar som sedan slängs utmed vägen efter att man plockat ur det man vill ha ur påsen. Maten är nästan uteslutande förpackad i plast- eller aluminiumförpackningar som självklart även de hamnar på vägen när innehållet inmundigats. Flaskorna plockas oftast upp av åskådare, men det är ju inte direkt tredubbla led runt en 20 mil lång cykeltävling, inte ens de största. Så majoriteten av flaskorna ligger kvar i diket, buskaget eller ängen där de hamnade.

Vi kan i alla fall trösta oss med att när vi tränar är vi extremt miljövänliga och förhoppningsvis inspirerar vi andra till att välja cykeln före bilen i större utsträckning...

1 kommentar:

  1. Jens Westergren31 mars 2009 kl. 22:22

    För att inte nämna våra cyklar är gjorda av plast och aluminium...

    SvaraRadera