tisdag 4 augusti 2009

Obetydlig?

Det är många saker som gör att man får lite perspektiv på sin tillvaro. Det vanligaste är att kolla på nyheterna på kvällen för att inse att världen är stor och att man sitter här uppe i Sverige på en gigantisk räkmacka. Nyligen har jag haft två "perspektivupplevelser".

Ljudböcker är, efter TV-serien Vänner, den bästa mediaidén som någon fått. Den absolut största sociala vinningen är att man kan avnjuta en bok samtidigt som man låtsas sova. Folk är betydligt mindre benägna att starta en interaktion med en person som sover än med en som läser en bok.

Lyssnar just nu på "The physics of the impossible" av Michio Kaku. Dr. Kaku titulerar sig själv "Theoretical Physicist, Professor, Bestselling Author and Popularizer of Science". Som många andra forskare i världsklass har han inte bara en massa intressanta saker att säga utan kan framföra dem på ett spännande och humoristiskt sätt.

Boken handlar om teknologi som idag är omöjlig, men som i framtiden troligen kan bli verklighet. Företeelserna är mer eller mindre "omöjliga" beroende på om man har hyfsad koll på hur det ska gå till men inte riktigt är framme än upp till att man inte har en aning om det ska kunna lösas. Exempel är resor till andra solsystem, teleportering, tidsresor, tankeläsning och massförstörelsevapen.

Även om jag inte förstår fysiken bakom detta är det coolt att lära sig om...


För att återknyta till perspektiv så tar han även upp civilisationers utveckling. Ett sätt att se på detta är att dela upp utvecklingen i tre klasser beroende på energiuttag/-omvandling. Klass I har lärt sig bemästra all energi som finns tillgänglig på sin planet, klass II har lärt sig bemästra energierna i sitt solsystem (ca 1 miljard gånger mer än klass I) och klass III har lärt sig bemästra hela sin galax energier (ca 10 miljarder gånger mer än klass II).

Vår civilisation befinner sig dessvärre i klass noll, d.v.s. vi har inte ens lyckats ta hand om all energi tillgänglig på vår planet, t.e.x. som vår sol öser över oss, utan bränner fortfarande fossila bränslen.

En fråga man då ställt sig är, om det nu finns klass III civilisationer i vår galax, varför har vi inte märkt av dem? Ett svar som gör att man känner sig rätt liten och dum är, är att högre varelser sällan söker kontakt med lägre. Om du går förbi en myrstack är risken rätt liten att du försöker kommunicera med myrorna. Även om de skulle känna till att du fanns så skulle de troligen inte behöva vara rädd för dig, eftersom risken är rätt liten att du ska bemöda dig att störa dem. I det sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att skillnaden i utveckling mellan oss och myrorna i stacken är betydligt mindre än mellan oss och en klass III civilisation...

På ett lite närmare håll än de galaktiska tankegångarna så insåg jag att jag inte har så bra koll på musik som jag själv tror. Hade aldrig hört talas om danska Nephew förrän förra veckan, men de verkar ju rätt så stora i vårt grannland...



Till råga på allt så är sångaren även medlem i humorgruppen som ligger bakom komediserien "Cykelholdet" om det danska cykellaget "Team Easy On" (sponsrat av en kondomtillverkare). Där spelar han den holländske spurtarspecialisten Pim de Kaysergracht (här närmast bilden).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar