torsdag 1 april 2010

Aprilskämt?

Så var det dags igen. På debattsidan i Dagens Nyheter är det återigen en artikel om att människor borde äta minre mängd socker:

"Skatt på läsk och godis behövs för barnens skull"

Jag kan inte förstå varför den absolut minsta delen av hälsoekvationen prompt ska få mest uppmärksamhet. Jag är visserligen INTE emot höjd skatt på mat som i dagsläget kan upphov till ohälsa, MEN känner att fokus ligger helt fel i den här debatten. Den stora förändringen som behövs för att folkhälsan ska förbättras ordentligt är mer fysisk aktivitet och rörelse. Våra kroppar är designade för ständig rörelse för att fungera optimalt. Fysisk aktivitet löser nästan alla hälsoproblem som vi har idag, t.ex. övervikt, hjärt-/kärlsjukdomar, diabetes och flera "stressrelaterade symptom".

För att orka all denna fysiska aktivitet så krävs mycket kolhydrater. Det är då intressant att läsa i dagens artikel att det anses vara ett problem att "omkring 60 procent av svenskarnas energiintag består av kolhydrater av växlande sammansättning". När man t.ex. samtidigt i Sveriges Olympiska Kommités kostrekommendationer för idrottare kan läsa att "kolhydrater bör utgöra den största andelen i kosten, ca 55-65 energiprocent" (läs gärna hela sida 9-10).

Kosten kan påverka hälsan i viss utsträckning, men det är inte där skon klämmer när det gäller vår livsföring, det är bristen på fysisk aktivitet som är det överlägset största problemet.

VI KAN INTE SITTA STILLA PÅ VÅRA RUMPOR OCH ÄTA OSS UR HÄLSOKRISEN!

Situationen kan liknas vid en brasa som håller på att slockna. Idag lägger vi all vår energi på att se till att elden ska få mer tillgång till syre och har precis släpat fram en behållare med syregas som vi ska spruta mot glöden. Tänk vad mycket bättre fyr vi skulle få om vi lade på ett torrt frasigt vedträ istället...

4 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet, Fredrik! Jag har möts av konstiga blickar och huvudskaknigar när jag ibland kommenterar kollegors alla möjliga matkurer med "Se till att röra mer på dig så slipper du ha ångest över vad du äter".

    SvaraRadera
  2. Känner man att mage, kropp och knopp funkar med kolhydrater så finns det ingen anledning att sluta med det bara för att det massmediala lämmeltåget gör det. Och mår man bra av "dåligt socker", olika margariner, härdade fetter, e-tillsatser samt andra artificiellt konstgjorda sötningsmedel och produkter så kör på det. För mat är som med träning.. det handlar om att hitta just sin EGEN väg och utgå ifrån vilka krav och mål man har med sig själv... Så ägg, godis och lite träning nu i Påsk är helt klart en bra kombo:-)

    SvaraRadera
  3. Fysisk aktivitet i all ära, jätteviktigt förståss!! Men nåt som jag ändå vill framhålla som ännu viktigare är faktist vår mentala kapacitet. Jag tror att hur friska vi är till störst del beror på hur vi mår mentalt. Så länge vi har en bra förmåga att hantera stress, har en känsla av sammanhang, känner att det vi gör om dagarna är meningsfullt, känner att vi har socialt stöd, då är vi som friskast.(och ja visst detta är också nåt vi kan lära oss genom fysisk aktivitet) Långt handlar det också om att bli medveten om vad vi väljer att fylla våra huvuden med hela dagen. För något som inte går att förneka är att kvaliteten på dina tankar avgör din livskvalitet!

    Vore ruskigt spännande med en studie på en grupp som tränade fysiskt och en som tränade bara mentalt och se vilken grupp som upplevde bäst effekter.

    SvaraRadera
  4. Fysisk träning ger ett välmående sinne, det finns det väl fler och fler bevis för?
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18726137?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_SingleItemSupl.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=5&log$=relatedreviews&logdbfrom=pubmed

    Iofs rätt dålig länk, men hittade ingen bättre på en minut...

    SvaraRadera