torsdag 18 februari 2010

Känner mig tyvärr tvungen att fortsätta

Förra inlägget vållade lite mer debatt än vad som vanligtvis sker här på bloggen och det var ju också meningen. Att dra paraleller med en av mänsklighetens allra mörkaste episoder var kanske i överkant, men det finns ju likheter och det gäller att synas i bloggbruset.

Avsikten var att bara skriva ett inlägg om detta. Dessvärre känner jag att jag vill spinna vidare lite kort på samma tråd, eftersom det finns några påtagliga exempel som jag vill ta upp.

1. När Kuzmina vann damernas sprint i skidskytte ifrågasattes genast om hon verkligen var ren "eftersom hon varit skadad tidigare på säsongen, haft det motigt och inte tävlat så mycket i år". När Björn ferry vinner jaktstarten pratas det om en jättebragd "eftersom han varit skadad tidigare på säsongen, haft det motigt och inte tävlat så mycket i år". Eh, men vänta nu...?

2. Under gårdagens sprint tog Ryssland en imponerande dubbel genom två unga talanger som båda gör sin olympiska debut. Ryska idrottare blir ofta misstänkliggjorda i här i Sverige, trots att vi snackar om ett land med nästa 150 miljoner invånare och därmed en "talangpool" som är 15 gånger så stor som våran. MEN, det mest intressanta är att det i dagsläget endast finns två konstaterade fuskare i gårdagens sprinttävling och båda kommer från Sverige, Emil Jönsson och Hanna Falk. De skaffade sig ett överläge i det extremt viktiga startmomentet genom att sätta stavarna framför startgrinden (pinnen). Båda blev varnade när detta upptäcktes. Nä, svenskar skulle aldrig fuska...!

8 kommentarer:

  1. Men visst tror vi att alla svenskar är oskyldiga. Vi kan ju tom förlåta gamla fuskare (Ludmilla)"bara" dom får svenskt pass! Kollade lite på OS-hockeyn och funderade hur det kommer sig att hockeyspelare håller längre nu än tidigare?

    SvaraRadera
  2. Eller varför våra svenska hockeyhjältar ofta går upp 5-10 kg första säsongen i USA...

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet Fredrik!! 1:a punkten ang. Kuzmina hade jag tänkt skriva som kommentar på din blogg men jag hann inte innan du gjorde det;)Ferry hade tränat hårt i flera år för detta guld men enligt delar av SVT-sports journalister så kan tydligen inte Kuzmina gjort detsamma... Se även Elofssons intelligenta uttalande i Expressen idag... hoppas för hans skull att han e felciterad;)Så mkt som han lipade när han blev anklagad... o nu står han där själv...

    SvaraRadera
  4. Angående Kuzmina är väl det mest anmärkningsvärda inte att hon varit skadad etc, utan att hon inte har gjort något större väsen av sig i världscupen. Vad jag kan se på IBU:s hemsida brukar hon komma mellan placering 30-60. Hon har varit topp-30 sex gånger sedan 2006 och som bäst 7:a.

    SvaraRadera
  5. "Det gäller att synas i bloggbruset". Word to that! Precis så resonerar ju journalisterna när de kastar dopingmisstankar omkring sig. Att sälja nyheter/driva trafik handlar (oftast) inte om att berätta sanningen. Det handlar om att berätta vad folk vill höra. Eller? (Fox News t.ex. har anbelangat den principen. Det går skitbra. De är störst i USA men har minst sanningshalt. Det intressanta är dock att de inte uppfattas som speciellt lögnaktiga av folket (konsumenterna).)

    Jag är riktigt nyfiken på dopingkontrollläget i hockey/fotbollssammanhang. Där tror jag det är riktigt slappt.

    //Mediasäljaren

    SvaraRadera
  6. Emil och Hanna blev väl varnade för att dom satt stavarna bakom startpinnen vilket inte tilläts innan finalen? //Guran

    SvaraRadera
  7. I jämförelsen mellan Ferry och Kuzmina tror jag heller inte det handlar om nationalitet. Utan vad man gjort tidigare, men hon kan vara en grym mästerskapsåkare och visade det i VM medans de andra slitigt i världscupen hela året. Det är som alla aktiva säger också, inget betyder något förutom medalj på OS. Oavsett hur bra man gått under året.

    Jag dömde Kuzmina direkt, det var enkelt och okunnigt. Och det var fel av mig, för alla måste ju ses som rena tills motsatsen är bevisad. Oavsett logik, sannolikhet, nationalitet eller bakgrund.

    Annars kan man ju inte titta på idrott. Då är ju alla dopade jämt, om inte ur min synvinkel så ur någon annans.

    Och precis som du menar i punkt två så är det faktiskt bara två som fått en varning för fusk i OS.. där är motsatsen bevisad redan. Men kritiken noll. Men det är nog mest för att juryn själva inte diskade dem, hade Jönsson och Hanna blivit diskade hade det däremot blivit ett intressant kontramediadrev.

    SvaraRadera
  8. När svenskar gör sånt brukar det kallas rutinerat. Om Northug hade gjort det samma hade väl det blivit krig...

    SvaraRadera