tisdag 16 februari 2010

Partypooper

Idag tänkte jag vara riktigt riktigt tråkig och kontroversiell i mitt bloggande, så håll i er...

Alla skriver idag om Charlotte Kallas grymma prestation igår och hur kul detta är. Jag håller med, men vill vara lite "kärringen mot strömmen", gå åt motsatt håll och lägga lite sordi över firandet.

Jag tycker att det är en väldigt obehaglig attityd vi har här i landet. När det går bra för andra nationer spekuleras det gärna i att "det var ju märkligt att det går så bra för dem" och alla fattar förstås numera att det insinueras om doping. När det går bra för svenskar är det ENDAST tack vare hårt arbete, stor talang, vinnarinstinkt och självförtroende. Svenska idrottare skulle ju aaaaldrig ägna oss åt något sådant som doping, VI SVENSKAR är ju faktiskt lite bättre än alla andra. Vänta nu, den där åsikten känns bekant... just ja, den var populär i Tyskland på 30-talet och kallades då för nationalsocialism.


En vanlig motivering till detta är att det faktiskt är väldigt få svenska idrottare som åker fast i dopingkontroller. Ja tacka fan för det, Sverige är ett dopingparadis. Vi har kanske ett av världens sämsta antidopingarbete där vår syn på antidoping är att dela ut en folder där det står "aja baja, inte dopa sig, det är farligt". När skedde senaste en razzia mot en enskild idrottare, en idrottsklubb eller mot en läkare som arbetar med idrottare här i Sverige? I många andra länder har man arbetat aktivt mot doping i många år, ofta i nära samarbete med polisen, vilket har lett till att flera idrottare åkt fast utan att de lämnat ett enda positivt dopingprov.

Jag kan ju bara se till mitt eget idrottande och ta de senaste två åren som exempel. Trots att jag varit svensk mästare och deltagit i VM har bara tre av de 16 dopingprov jag lämnat under denna period skett i Sverige och inget av dem har varit ett s.k. "out-of-competition", d.v.s. den typen som verkligen gör någon nytta. Vid SM 2009 var jag dessutom tvungen att skriva in en anmärkan på kontrollens utförande på den blankett man fyller i i samband med provtagningen eftersom personen som skulle hålla koll på mig efter målgång helt plötsligt försvann och jag fick leta upp denne själv. Slarviga och oseriösa kontroller verkar vara lite av ett "signum" för svenskt antidopingarbete. Dessutom har jag inte hamnat i det vistelserapporteringssystem som det ofta skryts så mycket om. Jag har m.a.o. i lugn och ro kunnat byta ut varenda röd blodcell i mitt blodsystem här hemma på Kopparvägen 49B och jag så velat.

Inte nog med att vi inte letar efter doping här i Sverige, dessutom kommer flera av de senaste och mest avancerade dopningsmetoder från vårt land och även analysmetoder har utvecklats här, vilket ju innebär att vi sitter på spetskompetensen för hur man kommer undan kontrollerna.

Nåväl, nu har jag fått avreagera mig... stort grattis till Charlotte Kalla, jag hade ståpäls redan när hon skejtade iväg på startrakan. Däremot kommer jag nog alltid hålla liiite mer på Anna Haag eftersom jag har lättare att identifiera mig med en idrottare som nästan aldrig vinner, men som alltid håller en jämn hög nivå!

13 kommentarer:

  1. Jättebra inlägg. Och det är givetvis mycket synd om dig som vann så sällan. ;)

    SvaraRadera
  2. Nu är ju i och för sig nationalchauvinism tillräckligt olustigt i sig, så man behöver inte dra till med nazi-spåret som inte nödvändigtvis är så träffande i alla fall.

    SvaraRadera
  3. Man brukar säga "ingen rök, utan eld".

    Det verkar vara dåligt med rök i Sverige, men du har en poäng, bara för att man är dålig på att leta rök betyder det inte att det saknas eld.

    Och visst är det naivt att tro något annat.

    SvaraRadera
  4. Antar att vår nye FK i MTB kommer att stämma i bäcken och ta i med hårdhandskarna på våra landslagsaktuella cyklister! Dags att börja söka spons till dopingkontroller på och utanför svenska tävlingar mao... ;)

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet Fredrik!!

    SvaraRadera
  6. Hur skulle vi i "pöbeln" kunna hantera att exempelvis ACO och Helena helt enkelt är dåligt förberedda? Det är mycket lättare att säga att de andra har fuskat...vilket de (hon) alldeles säkert hade... ;-)

    SvaraRadera
  7. Väldigt bra inlägg och även väldigt skrämmande att dopingkontroller är så dålig i detta land.

    Men här tycks ju också dopingen jämföras i hur många per sport som åker fast, inte efter hur många som testas och inte åker fast...

    SvaraRadera
  8. Håller med Dennis....nationalschauvinism är givet i sport/krigs-sammanhang. Nazism däremot är ngt helt annat...

    Jag hade ingen aning om att det var så sunkiga dopingkontroller i SE. Kankse har det att göra med att vi inte har ngn större historik av (avslöjad)omfattande doping i världsamanhang. I jämförelse med andra länder. Eller? Och, om jag har förstått det rätt så är det internationella anti-doping organisationer som sköter testerna utomlands och sedan rapporterar till lokala/nationella organisationer. Och då kanske man kan ana att man inte satsar så stort på kontroller i SE. Då kontorollerna utomlands är så omfattande. Man lägger alltså över ansvaret på "utlandet" och agerar bara på inkommande misstankar. Iom att tävlingarna där är större...(??)...sverige är litet ...jag bara funderar...dopingtestar man inom Hockey? Fotboll?

    //Funderar

    SvaraRadera
  9. Åh, vad tråkigt att få kommentaren "bra inlägg"...jag ser rakt igenom dig Mr.! Du tror att alla svenskar är dopade...

    Jag glädjer mig mer åt att Northug fick däng och att Ferry gick hem! Charlotte var väntad att vinna- skoj, vist, men mer skrällar, tack!

    Jag har då inget att klaga på inom svensk dopingkontroll...men så är jag ju inte så bra;)

    Kraaam

    SvaraRadera
  10. Det här med att polisen skulle bistå vid dopingrazzior är ju intressant. Hur är det egentligen, är doping som sådant olagligt? (givetvis är olagliga preparat olagliga, det säger sig självt men typ bloddoping och sånt, är det olagligt?) PS: även om det är lagligt menar jag inte att det är ok DS //Guran

    SvaraRadera
  11. Vad fan skall polisen lägga sig i doping för? Om diverse idrotter inför regler som de inte kan kontrollera så är det deras problem.

    Inför hellre två spår inom idrotten, det ena är det fritt och göra vad som helst. Det andra får ha mycket kontroll.

    Med doping blir idrott mycket mer rättvis, då spelar inte gener från föräldrar, träningsmöjligheter, uppväxt mm lika stor roll. Istället blir det lättare för de som satsar hårdast och också komma till toppen och inte lika orättvist som idag.

    SvaraRadera