söndag 14 februari 2010

Spara på krutet

Damernas skidskyttesprint gick inte riktigt som vi hoppats ur svensk synvinkel. Det var intressant att notera att segrande Kuzmina hade brutit handen/armen (hörde båda alternativen i sändning) tidigare på säsongen och inte tävlat så mycket i år. Jag tror att detta kan vara en av nycklarna till hennes fina prestation igår. Hon är troligen fräschare fysiskt, men framförallt psykiskt än många av sina konkurrenter som i sin ambition att glänsa på OS ofta pressar sig liiiite för hårt.

Grunden för all uthållighetsidrott är det maximala syreupptaget, som kan tränas genom nästan vilken träningsform som helst där hjärtat belastas (även med en bruten hand kunde hon säkert t.ex. springa eller cykla) och dessutom lätt underhållas med väldigt lite men intensiv träning.

De lokala anpassningarna i musklerna blir nästan bättre och bättre ju mer man tränar och i en teoretisk "idealvärld" skulle man träna som hårdast när man ska vara i toppform.

Praxis idag är att träna mycket och hårt (pressa gränserna) under en lång period för att sedan trappa ner på träningen inför en formtopp. Problemet med denna metod är att många viktiga uthållighetsanpassningar faktiskt hänger samman med träningsvolymen och dessvärre är av den typen att de försvinner rätt fort om man drar ner på träningen.

Jag tror att många skulle reagera lika bra eller bättre på att träna lite och fokuserat (gärna högintensivt men inte riktigt pressa gränsen) under större delen av året för att sedan "växla upp" och träna lite mer när det stora målet börjar närma sig. Då är det pigga OCH vältränade!

2 kommentarer:

  1. Skönt att någon analyserar Kuzminas framfart utan att direkt anspela till någon form av otillåten prestationshöjning. Hon är ju inte den första som kommer tillbaka efter skada, bättre än förut. Av egen erfarenhet kan jag dra liknande växlar. Genom att få en period där man tvingas träna alternativt kan man se till att verkligen slipa på svaga delar och få fin boost på formen.

    SvaraRadera
  2. Fredrik, när du växte upp hade jag inte en tanke på att just du skulle köra Vasaloppet senare i livet. Dina första skidor var ett par lagg som du ärvde från grannbarnen Israelsson. När du körde runt inne på tomten så var väl inte intrycket att du skulle bli elitåkare på skidor. Annat var det med första cykeln - då såg vi talangen på din framfart över grannens komposthög.
    Kram och lycka till med uppladdningen inför Vasan!!
    Hälsar mamman

    SvaraRadera