tisdag 16 mars 2010

Tillgång och efterfrågan

Stefan L frågade i en tidigare tråd om två personer som båda utvecklar 335W på platt mark (där tyngdlagen inte har någon inverkan) därmed borde hålla samma hastighet även om en väger 67kg och den andra 86kg.

Nej, högst troligen kommer den som väger 67kg att hålla en högre hastighet eftersom på platt mark är det luftmotståndet som är den dominerande kraften som bromsar de 335W som cyklisten driver framåt med och en person som väger 19kg mindre med största sannolikhet har en mindre frontalarea (FA) och ett lägre luftmotstånd (CdA).

För tempolopp på platt mark är det mycket mer intressant att mäta en persons W/CdA än W/kg. Däremot har större personer oftast högre W/CdA eftersom förmågan att utveckla mycket effekt nästan alltid är högre hos större personer än vad deras kroppsstorlek ökar CdA. Tempospcialister är därför i regel större (>70kg) cyklister, även om det finns massvis med lysande undantag som t.ex. Janez Brajkovic eller Alberto Contador.

5 kommentarer:

  1. Detta är fantastiskt intressant, och kul att stöta sina undringar med en som förmodligen har läst och provat en hel del i wattens värld

    Oki, på min undran, jag skulle ha bortsett från luftmotståndet också, eller i vart fall sagt att tex den lilla killen hade dålig utrustning och att den "tjocka" hade bättre sittställning så det var lika förutsättningar i CdA (som du benämner det)

    Anledningen till min fråga kom upp, var att jag läser lite på övriga bloggar, och där utvecklar vissa eeenorma watt/kg. Visst dom är säkert elitcyklister eller snudd på
    http://lunkan.wordpress.com/

    Själv är man ju bara en som tycker det är kul och cykla. Samtidigt som jag försöker fördjupa mig i watt träning en aning

    Men 8 minutare på 5w/kg skulle i min mening då bli säg 90*5= 450w, så mycket skulle jag nog knappt orka hålla nå många sekunder. Men 335w på 8minuter som i bloggen ser jag i vart fall som möjligt så småningom (tror jag).

    Intressant är i denna undran om det i förhållandet i framförallt tempolopp (hyfsat plant) ändå lönar sig att bli av med ett par (många) kilon (kommer förmodligen ha samma CdA, då jag inte blir mindre "stor" för det, 191cm). Säg om jag skulle gå ner till ca81-82kg, skulle det verkligen ge nått "mätbar" skillnad (fortfarande plan mark), eller skulle jag tappa för mycket benkraft då?
    Går vi nu över till uppförsbackar så förstår jag givet att det blir större skillnad, speciellt då luftmotståndet inte har så stor påverkan i låga farter

    Sen en annan delfråga
    1. Vad utvecklar en stor elitcyklist säg Cancellara i watt på säg en mil
    2. Vad är rimligt att en glad motionär kan prestera i snittwatt på en mil (90kg)
    3. Vad vägde du och presterade i snittwatt på en mil

    Svåra frågor, och mycket text, men nån synpunkt kanske du kan ge mig (oss)

    Tanx
    /Stefan

    SvaraRadera
  2. Ena frågan kanske underlättar om du vet min miltid
    - 10km med vänd, lite kuperad bana, men inga backar, mer som "knölar". Tempocykel (hyfsat utr), tempokläder och hjälm. ca 14.30min

    skulle det bli 14.29 om man kapade 8-9kg eller ger det mer, eller ger det sämre tid. Förstår att det är svårt att svara på, eller?

    SvaraRadera
  3. Fan Fredrik, du har då koll på allt du, och ändå fick du stryk av motionären Adam på Vasaloppet ;)

    SvaraRadera
  4. Stefan: kika in på http://home.trainingpeaks.com/articles/cycling/power-profiling.aspx, där ser du vad var på skalan mellan otränad och världsklass du hamnar i W/kg. Själv har jag producerat 5,7W/kg över 10km och 5,3W/kg i en timme. Om jag ska gissa, så kan jag tänka mig att Fabian Cancellara klarar ca 6W/kg i en timme och 6,4W/kg på 10km. Många watt blir det!

    Adam: det är vi riktiga motionärer som har tid att "ha koll på allt"... ni elitmotionärer är väl ute och tränar istället ;-)

    SvaraRadera
  5. Har kollat listan, ska prova vid tillfälle, dock så vet jag inte vad kolumnen FT betyder

    Men bedömt så ligger jag på "Excellent" (om jag vägde 65kg), nu blir det bara "Good"...

    Fanken, pressar Fabian C verkligen nästan 550w på en mil, har för mig han väger 82-83kg

    Vad vägde du vid 5,7w/kg??

    SvaraRadera